Mainos

Porissa kuvataiteen merkkitapaus

Porin nykytaiteeseen erikoistuneessa taidemuseossa avataan lauantaina merkittävä ympäristötaiteen näyttely, joka olisi tapaus missä tahansa museossa. Eco-Art -näyttely esittelee legendaarisia amerikkalaisia maa- ja ympäristötaiteen pioneereja sekä nykytaiteilijoita Yhdysvalloista, Kanadasta, Japanista ja Euroopasta.

Ympäristötaiteen legendoja

Mukana ovat esimerkiksi Christo ja Jeanne-Claude, Chris Drury, Andy Goldsworthy, Helen ja Newton Harrison, Ichi Ikeda, Nils-Udo ja Dennis Oppenheim. Suurin osa heistä ei ole koskaan aikaisemmin esittänyt teoksiaan Suomessa. Taiteilijat saatiin Poriin näyttelyn kuraattorin kanadalaisen John K. Granden suhteilla. Grande on työskennellyt maataiteen parissa 25 vuotta ja hän on tutustunut kaikkiin taiteilijoihin henkilökohtaisesti.

Ympäristön tila huolettaa taiteilijoita vuosi vuodelta yhä enemmän. -Taidemuoto kehittyy kaiken aikaa ja se vetää yhä voimakkaammin puoleensa. Kyse on aidosti maailmanlaajuisesta ja kulttuurienvälisestä osallistumista. Porin taidemuseossa on ollut paljon ympäristötaiteen näyttelyitä ja haluamme 30-vuotisnäyttelyssä kunnioittaa omaa historiaamme, kertoo näyttelyamanuenssi Pia Hovi-Assad.

Tuhkaa museon ilmastointilaitteista

Brittitaiteilija Chris Drury on ollut Porissa viikon työstämässä teoksiaan. Hän muun muassa maalasi museon seinään sienen lakkia muistuttavan teoksen talon ilmastointilaitteista keräämällään tuhkalla ja pölyllä. Seinämaalauksen nimi on Maasta sinä olet tullut ja maaksi sinä olet jälleen tuleva.

Drury viittaa teoksissaan usein kiertokulkuun ja siihen, että luonnossa on samat elementit kuin ihmisessä. Samaa teemaa hän käsittelee Hiiliviemäri-teoksessaan. Paikallisista Kullaan koivuhaloista sommiteltu suuri teos muistuttaa pesualtaan imua, joka on kuin tornado.

Näyttelyssä on myös amerikkalaisen kuvanveistäjän Fred Sandbackin akryylilangasta rakennettuja läpinäkyviä veistoksia, jotka tuntuvat kumoavan massan. Sandback on saavuttanut ikonin maineen Yhdysvaltain sodanjälkeisessä taiteessa.

Kaikkiaan Eco-Art -näyttely on katsaus kansainväliseen maa-, ympäristö- ja ekotaiteeseen. Se esittelee alan pioneerien toteuttamia projekteja, rakentaa kuvaa suuntausten historiasta ja tarkastelee niiden nykytilaa. Esillä on tilaan rakennettujen teosten ohella monipuolisesti myös videoita, valokuvia, piirroksia ja videoita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.