Porin oudon lapsikaappauksen taustat ovat selvinneet poliisille – "Kyllä meillä ihan hyvä käsitys on"

Poliisi on edistynyt Porin poikkeuksellisen lapsikaappausjutun tutkinnassa, vaikka osa epäillyistä on ollut kuulusteluissa haluttomia kertomaan tapahtuneesta. Poliisi ei tällä hetkellä usko, että kaapatun lapsen turvallisuus olisi vaarassa.

Kaapattu lapsi on löydetty. Poliisi kertoi asiasta iltapäivällä 6. kesäkuuta 2023. Lue aiheesta lisää: Porista kaapattu lapsi on löytynyt

Pieni lapsi kaapattiin Porista sunnuntaina 28. toukokuuta. Poliisi järjesti lapsen löytämiseksi ensin maastoetsintöjä, mutta pian poliisi sai tietää, että lapsi on viety ulkomaille. 

Poliisi ei ole kertonut julkisuuteen mitään siitä, minne lapsen uskotaan joutuneen – tai miten.

Lounais-Suomen poliisin rikosylikomisario Kristiina Kontio perustelee vaitonaista tiedotuslinjaa lapsen edulla ja poliisin työn turvaamisella.

– Meidän suurin intressimme tällä hetkellä on saada lapsi turvaan, hän toteaa.

Motiivit jo selvillä

Rikosylikomisario Kontion mukaan poliisille on esitutkinnan aikana syntynyt hyvä käsitys siitä, millaisia motiiveja epäillyn lapsikaappauksen taustalla voisi olla. 

– Kyllä meillä ihan hyvä käsitys asioista on, mutta en kommentoi asiaa sen enempää, hän sanoo.

Tutkimuksissa on edetty siitä huolimatta, että osa epäillyistä on ollut haluttomia kertomaan asiasta poliisikuulusteluissa.

– Osa on ollut vaitonaisempia. Kuulusteluissa olemme saaneet jotain selvyyttä tapahtumiin, mutta sanoisin, että poliisin omilla tutkintakeinoilla on päästy lähes samoihin tuloksiin, Kontio kertoo.

Rikoksesta epäillään tällä hetkellä neljää ihmistä. Kolme on määrätty käräjäoikeuden päätöksellä tutkintavankeuteen. 

Yhtä vangituista, kuusikymppistä kirurgian erikoislääkärimiestä, ei ole tavoitettu.

Tämä epäillyistä tiedetään

Kuusikymppinen kirurgi vangittiin epäillyistä ensimmäisenä. 

Satakunnan käräjäoikeus määräsi tutkintavankeudesta viime viikon tiistaina. Mies vangittiin lapsikaappauksesta ja törkeästä vapaudenriistosta todennäköisin syin epäiltynä.

Vangitsemisen perusteena "todennäköiset syyt" viittaavat siihen, että poliisi pystyi esittämään käräjäoikeudelle vakuuttavaa näyttöä miestä vastaan siitä huolimatta, ettei miestä ole löydetty.

Lapsi on siis tiettävästi kirurgin mukana, sillä hän on epäillyistä ainoa, jota ei ole tavoitettu. Poliisi ei kommentoi asiaa. 

Kuusikymppisen miehen jälkeen poliisi vangitsi viime viikolla viisikymppisen naisen, joka on kirurgin aviopuoliso. 

Iltalehti kertoi eilen, että siepattu lapsi olisi pariskunnan lapsenlapsi. Poliisi ei kommentoi tätäkään tai ota muullakaan tavalla kantaa henkilöiden välisiin suhteisiin. 

Pariskunnan lisäksi asiaan liittyen on vangittu viisikymppinen nainen Itä-Suomesta. 

Naista on tituleerattu julkisuudessa palkituksi muusikoksi. Kyse ei kuitenkaan ole laajalti tunnetusta artistista, vaan nainen on tehnyt uraa eräällä musiikin erikoisalalla. 

Muusikolla on yhteyksiä Yhdysvaltoihin. Ensin vangitulla pariskunnalla puolestaan on liittymäkohtia Viroon. 

Lisäksi on neljäs epäilty, jota ei ole määrätty tutkintavankeuteen. Henkilöstä ei tiedetä paljoa. Poliisi ei ole kertonut edes henkilön sukupuolta tai ikää julkisuuteen.

Henkilö otettiin kiinni viime viikon loppupuolella, mutta vapautettiin sunnuntaina. Häntäkin epäillään silti muiden epäiltyjen rinnalla lapsikaappauksesta ja törkeästä vapaudenriistosta. 

"Tiedän, että se kuulostaa vähän poikkeukselliselta"

Rikosylikomisario Kontion mukaan poliisin tämänhetkinen käsitys on, että kaikki neljä aikuista liittyvät lapsen katoamiseen tavalla tai toisella. 

Useaan henkilöön kohdistuva lapsikaappausepäily on poikkeuksellinen. Erikoisen tapauksesta tekee myös se, että osa epäillyistä asuu eri puolilla Suomea, ja kaappaajaksi epäilty henkilö ei tiettävästi ole lapsen vanhempi. Tyypilliseen lapsikaappaukseen kun liittyy yleensä esimerkiksi huoltajuuskiistaa tai avioero.

– Tiedän, että se kuulostaa vähän poikkeukselliselta, Kristiina Kontio toteaa Porin asetelmasta. 

– Osallisuuksia voi tietysti olla erilaisia, ja ne tarkentuvat esitutkinnan aikana. Muutenkin tulee aina esiin uusia seikkoja, kun asia etenee ja tehdään taustaselvittelyjä ja taktista tutkimusta, hän sanoo.

Tällä hetkellä poliisi ei usko, että tapahtumiin liittyisi nelikon lisäksi muita henkilöitä. 

– Ei ainakaan tällä hetkellä. Esitutkinta on kuitenkin vielä kesken ja mehän selvitämme kaikkia asiaan liittyviä seikkoja. Aina on mahdollista, että selviää jotain muuta, rikosylikomisario sanoo. 

Poliisi ei myöskään epäile, että kaapatun lapsen turvallisuus olisi tällä hetkellä vaarassa. 

– En lähtisi näin sanomaan. Emme me semmoista epäile.

Lue myös:

    Uusimmat