Porilaispariskunta hyväksikäytti ja raiskasi lasta vuosien ajan – hovioikeuden mukaan nainen olikin syyntakeinen

Vaasan hovioikeus muutti viime viikon torstaina rangaistuksia jutussa, jossa porilaispariskunta oli tuomittu pitkäkestoisista ja törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksista.

Rikokset kestivät keväästä 2017 kesään 2021 eli yli neljä vuotta. Hovioikeus tuomitsi kaksikon muun muassa törkeästä lapsenraiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä vapaudenriistosta. Käräjäoikeuden aiemmin antaman julkisen selosteen mukaan mies oli esimerkiksi ollut yhdynnässä lapseen ja lapsi oli pakotettu mukaan pariskunnan seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Käräjäoikeudessa 34-vuotias mies oli tuomittu 11 vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen ja 30-vuotias nainen yhdeksän ja puolen vuoden vankeuteen. Molemmille tehtiin käräjäkäsittelyn aikana mielentilatutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi tutkimuksesta lausunnon, jonka mukaan syytetyt olivat olleet tekojen aikaan alentuneesti syyntakeisia eli eivät ymmärtäneet täysin tekojaan. Käräjäoikeus ei nähnyt syytä poiketa THL:n arviosta.

Syyttäjä: Nainen oli syyntakeinen

Hovioikeus kuitenkin arvioi naisen tilannetta toisin. Se katsoi, että nainen oli tekojen aikaan syyntakeinen ja korotti naisen vankeusrangaistuksen kymmeneen vuoteen vankeutta.

Syyttäjä oli vaatinut, että nainen tuomitaan syyntakeisena. Hovioikeuden antamasta julkisesta selosteesta ei selviä tarkemmin, miksi oikeus päätyi arvioimaan naisen syyntakeisuutta eri tavoin kuin käräjäoikeus.

Miehen vankeusrangaistusta hovioikeus puolestaan lyhensi. Ottaen huomioon miehen alentuneen syyntakeisuuden hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus hänellekin on kymmenen vuotta vankeutta.

STT ei julkaise tuomittujen nimiä, koska toinen heistä oli tekojen aikaan alentuneesti syyntakeinen ja koska julkaiseminen voisi loukata rikoksen uhrin yksityisyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat