Pöllöraati: Orpon maanittelu vihreiden ja keskustan suuntaan on osa peliä – "Tässä käydään monen rintaman psykologista kamppailua"

Pöllöraati: Uusia alkuja Natossa ja Arkadianmäellä 10:41
Mitkä ovat tulevien hallitusneuvotteluiden suurimmat kynnyskysymykset? Millaista tulevaisuutta pöllöraatilaiset povasivat Suomen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteelle? Ovatko keskustan oppositiopuheet bluffia vai aitoja? Katso koko video!

Pöllöraadissa leivottiin tulevaa hallitusta ja spekuloitiin erilaisia kokoonpanoja kynnyskysymyksineen. Petteri Orpon vetoomukset vihreisiin ja keskustaan nähtiin osana hallitustunnustelujen peliä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vedonnut vihreisiin ja keskustaan, jotta ne eivät sulkisi ovia hallitusneuvotteluilta. MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi tämän sopivan puolueen peliin.

– Kokoomuksen intresseissä on, että pelimerkkejä on mahdollisimman paljon: yritetään maanitella tässä vaiheessa vihreitä ja keskustaa, että älkää nyt vielä sulkeko ovia. Koska totta kai se vaikeuttaa ylipäänsä (tulevan hallituksen) pääkaksikon löytämistä kokoomukselle, jos sieltä alkaa jo etukäteen tippua näitä mahdollisuuksia pois, Lehtimäki sanoi Pöllöraadissa torstaiaamuna.

Myös Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen näkee Orpon vetoomukset osana strategiaa.

– Jos kävisi ilmi, että Orpolla on vain yksi mahdollinen hallituspohja olemassa, niin sehän tarkoittaisi sitä, että muut puolueet pääsevät kiristämään kokoomusta niiden tavoitteilla, ja kokoomuksen pitäisi joustaa. Ja sitähän Orpo ei halua, minkä takia hän vetoaa nyt ja pitää yllä tätä ajatusta, että olisi hirvittävänkin monta vaihtoehtoa, Tamminen sanoi.

"Monen rintaman psykologista kamppailua"

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki uskoo Orpon lähtevän hallitusneuvotteluissa liikkeelle talouskysymyksillä.

– Kyllä siinä ensimmäisenä ongelma tulee demareiden kanssa, Ristamäki sanoi.

Ristamäki arveleekin, että kokoomuksen tavoitteena ensi viikolla alkavissa hallitusneuvotteluissa on ensisijaisesti kokoomuksesta, perussuomalaisista, kristillisdemokraateista ja RKP:sta koostuva porvarihallitus.

– Jos ja kun se ei menesty, niin varmaan demarit tulee perussuomalaisten tilalle, Ristamäki sanoi.

Samalla keskusta ja sosiaalidemokraatit levittävät Ristamäen mukaan kulisseissa ajatusta, että perussuomalaiset eivät kestä hallitusvastuussa.

– Tässä käydään monen rintaman psykologista kamppailua, koska kaikki haluavat maksimoida oman hyötynsä, jos hallitukseen menee, Ristamäki sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat