Mainos

Poliitikot ryhtyivät toimiin perheystävällisen Suomen puolesta: "Tarvitaan aito muutos työnantajien suhtautumisessa"

2:05

Suomen pitää olla perhemyönteisempi yhteiskunta tulevaisuudessa. Tämän takia opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä sosiaali- ja terveysministeriö valmistelevat yhdessä kansallista lapsistrategiaa joka tähtää vuoteen 2040 saakka. Strategia valmistuu ensi vuoden helmikuussa.

Strategialla halutaan helpottaa lapsisperheiden arkea muun muassa tekemällä työelämästä joustavampaa. Strategian on tarkoitus toimia seuraavan hallituksen ohjenuorana, kun sosiaaliturvaa uudistetaan.

"En vaihtaisi ikinä pois"

Kolme- ja yksivuotiaiden lasten äiti Maija Vastamäki ihmettelee kielteisestä tapaa, jolla lapsiperheen elämästä puhutaan. Hän uskoo, että nimenomaan kielteinen puhe on osaltaan syynä siihen, miksi Suomen syntyvyys on matala.

– Itsekin pelkäsin, miten elämä muuttuu. Nyt voisin sanoa, etten vaihtaisi ikinä pois. Elämä on nyt parempaa kuin ennen. Kannustaisin siihen, että lasten kanssa ja perheen kanssa voi tehdä asioita. Elämä muuttuu erilaiseksi, mutta se on tosi hauskaa, Vastamäki painottaa.

Ministerit Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.) ovatkin perustaneet Lapsistrategia 2040 -työryhmän, jotta lapsiperheiden elämää tuettaisiin paremmin tulevaisuudessa. Strategia on poikkihallinnollinen ja sen on tarkoitus antaa eväät seuraavalle hallitukselle.

– Miten arkea, perhe-elämää ja työelämää voisi paremmin sovittaa yhteen, jotta ei jatkuvasti olisi riittämättömyyden tunnetta, sanoo Grahn-Laasonen.

Lapsiperheet toivoisivat, että työelämä joustaisi.

– Uskon että tämän sukupolven miehistä moni haluaa kantaa vastuuta, siksi pelkästään ratkaisut politiikassa eivät riitä. Isien vastuunoton vahvistamiseen tarvitaan aito muutos työnantajien suhtautumisessa ja työpaikkojen arjessa, toteaa Saarikko.

Asennemuutosta tarvitaan

Lapsistrategian ohjausryhmän jäsen ja yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen on samoilla linjoilla. Hänen mukaan jokin yksittäinen taloudellinen porkkana ei ole ratkaisu matalaan syntyvyyteen. Yhteiskunnassa tarvitaan laajempaa asennemuutosta. Hän uskoo, että muutokseen tarvitaan malliesimerkkejä.

– Ei vaadi välttämättä kuin yhden miesjohtajan, joka pitää pitkän perhevapaan. Sen jälkeen kaikkien miesten on helpompi pitää perhevapaa, sanoo Kärkkäinen.

Maija Vastamäki uskoo myös, että työelämän jousto olisi yksi tehokas keino parantaa lapsiperheiden arkea.

– Vähän monimuotoisempia ratkaisuja. Veikkaan, että se auttaisi tosi paljon, sanoo Vastamäki.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja