Poliisiylijohtaja MTV:n Uutisextrassa: Poliisi haluaa kasvojentunnistuksen valvontakameroihin – "Nyt pitää tehdä käsityötä"

9:31

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kiirehtii valmisteilla olevaa poliisin henkilötietolakia. Siinä on tarkoitus helpottaa poliisin eri tietojen käyttöä ja muun muassa sallia poliisille kasvojentunnistusohjelmien käyttö valvontakameroissa.

Poliisiylijohtaja kertoi hankkeesta MTV:n Uutisextran haastattelussa lauantaina.

– Dataa tulee valtavasti ja laitteet kehittyvät ja halpenevat. Olisi tärkeää saattaa lainsäädännöllisesti tilanne sillä tavalla ajantasalle – toki perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen – että poliisin hallussa olevaa materiaalia voitaisiin käyttää rikostorjuntaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poliisi voisi ajaa esimerkiksi etsintäkuulutettujen kuvat kasvojentunnistusohjelmaan, joka vertaisi niitä valvontakameroiden kuviin.

– Se olisi erittäin suotava tavoite, että etsintäkuulutusrekisterin tietoja voitaisiin ajaa poliisin hallussa olevan kameran tietoihin. Sillä tavalla saataisiin tehokkuutta toimintaan.

– Tämä toisi huomattavaa helpotusta poliisitoimintaan. Nyt siinä pitää tehdä suunnilleen käsityötä.

Voisiko passikuvia verrata kameratietoihin?

Poliisilla on hallussa tietysti kansalaisten kuvia passi- ja ajokorttirekisteristä. Olisiko niitä tietoja tarkoitus verrata kameratietoihin?

– Käsittääkseni valmistelu lähtee siitä, että passirekisterin tietoja ei edelleenkään käytettäisi rikostorjuntaan. Jos eduskunta näin päättää, niin tähän on tyytyminen.

– Sama tilanne on ajokorteissa.

Poliisin henkilötietolain luonnos julkaistiin viime vuoden lopulla ja sen jälkeen se oli lausuntokierroksella. Nyt lakia jatkovalmistellaan sisäministeriössä.

Linkit sisäministeriön sivuille:

21.12.2017: Lakiluonnos

29.3.2018: Tiivistelmä lausunnoista

Siinä on tarkoitus helpottaa poliisin omien rekisterien käyttöä muun muassa rikostiedustelussa. Poliisille sallittaisiin myös ulkomaalaisrekisteriin merkittyjen sormenjälkien käyttö rikostutkinnassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.