Poliisin erikoinen kirjoitus raiskauksista kummastuttaa Facebookissa

Poliisin kirjoitus raiskauksista Facebookissa on herättänyt keskustelua.

Poliisin ”tutkinnan pojjaat Pasilasta” kertovat Facebook-sivuillaan tapauksista, joissa hieman yli menneen baari-illan jälkeen tullaan tunnontuskissa selittämään poliisille edellisillan sänkypuuhia ja kännisurffailuja. 

Kirjoituksen alussa poliisi kiittelee siitä, että raiskauksia uskalletaan nykyään ilmoittaa aiempaa enemmän - mutta kertoo, että ilmoittelun kääntöpuolena ovat tulleet myös perättömät ilmoitukset. 

"Minusta tuntuu että minut on huumattu ja raiskattu", kuuluu yleinen kertomus. Huumeista ei usein kuitenkaan näy verikokeissa jälkeäkään ja tarinaa rytmitetään sanoilla "kai", "ehkä" ja "luulisin". ilmoituksen tekijä monesti myös myöntää, että viinaa tuli kyllä vedettyä ihan kahdella kädellä, mutta "en minä kyllä näin selvin päin olisi ikinä kaatunut sen kanssa sänkyyn".

Lähde: Helsingin poliisin Facebook-sivu

Poliisi toivoo yhä ahkerasti ilmoituksia raiskauksista, mutta muistuttaa, että perättömän ilmoituksen tekeminen on rikos. 

Poliisin mukaan seksuaalirikoksia on Helsingin seudulla ilmoitettu tänä vuonna 309 kappaletta. Niistä kaksi kolmasosaa on päätynyt esimerkiksi lopputulemaan ”tapaukseen ei liity rikosta” tai asianomistaja on luopunut vaatimuksista.

Kirjoitus herättää närää 

Kirjoitus on herättänyt Facebookissa paljon keskustelua. Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että polisiin rempseä sävy ja värikkäät sanavalinnat ovat liikaa näin vakavassa aiheessa. 

Tekstinne sävy on tuomitseva (mm. "kännisurffailuja", "tunnontuskissaan", "viinaa tuli vedettyä ihan kahdella kädellä"), josta herää pelko siitä miten (epä?)asiallisesti mahdollista seksuaalirikoksen uhria kohdellaan poliisiasemallanne. Jos mahdollinen uhri ilmoittaa raiskauksen tapahtuneen tilanteessa, jossa on käytetty alkoholia, niin luokitellaanko hänet helpommin tähän "yleistyvään (??) ilmiöön" ja kohdellaan sen mukaisesti? 

Poliisin kirjoitus on asiaa mitä tulee siihen että pahimmassa tapauksessa perättömillä ilmiannoilla pilataan väitetyn rikoksen tekijän oletettu maine. Mutta kirjoitus alitti tyylillään ja rivoudellaan kaikki käytöksen ja hyvän viranomaispalvelun kultaiset säännöt. 

Toisilta kirjoitus sai ymmärrystä:

Voi herranjumala mikä lapsilauma täällä itkee kun toisen hiekkakakkua mukamas tökittiin. Ei tässä ole uhreja syyllistetty vaan toivottu että ne oikeat uhrit tulisi jatkossakin ilmoittamaan ja ne morkkiksesta kärsivät taulapäät jättäisi ne ilmoituksen tekemättä. Kyllä. perättömiä ilmoituksia valitettavasti tehdään syystä tai toisesta jolloin syyllistytään kunnianloukkaukseen, eikä nämä taida helpolla lopettaa lähiaikoina jos koskaan.

Kirjoituksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja