Poliisi varoittaa: Alaikäisille kaupattu päihteitä Telegramissa – "Nuorin asiaan liittyvä 13-vuotias"

Pieniäkin lapsia on liittynyt Telegram-kanaville, joissa myydään erilaisia päihteitä, kertoo Lapin poliisilaitos.

Poliisin tietoon on tullut yksittäisiä tapauksia, mutta varsinaisesta ilmiöstä ei vielä ole kyse, ja poliisin tavoitteena onkin, ettei se ilmiöksi muodostu.

Poliisi kehottaakin huoltajia tarkistamaan lasten älypuhelimen sisällön ja siinä käytössä olevat sovellukset, jotta lapset eivät hanki tätäkään kautta päihteitä. 

Poliisin mukaan kaupankäynti tällaisten kanavien kautta on jo itsessään riski, koska ostaja ei voi varmasti tietää mitä tuote pitää sisällään.

Myös tuntemattomien myyjien kanssa on riski joutua ryöstetyksi.

Telegram-päihdekauppaan liittyvissä ryhmissä kaupataan poliisin mukaan muun muassa alkoholia, nikotiinituotteita, sähkötupakkaa, kannabista sekä muita huumeita ja lääkeaineita.

– Lisäksi on tullut esiin viitteitä siitä, että jotkut nuoret myyvät siellä myös omia, esimerkiksi ADHD-lääkkeitään, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Kaikki tapaukset ovat tulleet ilmi poliisin omien selvitysten  tai kansalaisten vihjeiden kautta.

Nuorin asiaan liittyvä henkilö on ollut 13-vuotias. Alaikäiset, jotka liittyvät tämänkaltaisiin päihteitä välittäviin ryhmiin, liittyvät niihin todennäköisesti juuri siitä syystä, että voivat hankkia sitä kautta erilaisia päihteitä.

Poliisi muistuttaa, että vanhemmilla on vastuu alaikäisen lapsen kasvusta, kehityksestä ja turvallisuudesta.

– Huoltajalla on oikeus tarkistaa alaikäisen puhelin ja sen sisältö, jos hänellä on perusteltu syy huolestua lapsen hyvinvoinnista.

Mikäli ilmenee, että alaikäinen on tekemisissä päihteiden kanssa, on asiaan syytä puuttua.

Poliisi kehottaa vanhempia hakemaan tarvittaessa ulkopuolista apua, jos kodin omat keinot tilanteen ratkaisemiseksi eivät riitä.

Juttua päivitetty 10.1. kello 9.47 poliisin lisätiedoilla.
 

Lue myös:

    Uusimmat