Mainos

Poliisille selvinnyt yllättävä yksityiskohta teini-ikäisen Piia Ristikankareen lähes 30 vuoden takaisesta katoamisillasta

8:31

Keskusrikospoliisi on saanut useita yhteydenottoja lähes 30 vuotta sitten kadonneen Piia Ristikankareen tapauksen johdosta, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen.

Ammattikoulussa opiskellut 15-vuotias Piia Ristikankare katosi Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Piikkiössä lokakuun 7. päivä vuonna 1988.

Heinosen mukaan KRP on nyt kuullut useita ihmisiä, joilla on ollut tietoa esimerkiksi siitä, millaista elämä on ollut Piikkiössä Ristinkareen katoamisaikaan. Poliisin kuulemat ihmiset ovat kertoneet myös aiemmin hämärän peittoon jäänyttä tietoa Piian ja hänen lähipiirinsä elämästä.

– Nyt pääsemme kiinni siihen, millaista Piian elämä on todella ollut sen aikaisten kavereiden ja ystävien sekä hänet tunteneiden ihmisten kertomana.

Piia Ristikankare katosi Varsinais-Suomen Piikkiöstä perjantai-iltana 7. lokakuuta 1988. Hän oli tuolloin 15-vuotias. 

Katoamisiltana Piia riiteli veljensä kanssa ja katosi kotoaan. Sen jälkeen hänestä ei ole saatu luotettavia havaintoja.

Tytön kohtalo on täysin auki, eikä hänen ruumistaan ole löydetty. Poliisi uskoo, että hän joutui henkirikoksen uhriksi.

Tapausta tutkitaan murhana. Koska Suomessa murhan syyteoikeus ei vanhene koskaan, tapausta tutkitaan niin kauan, että se ratkeaa. 

Heinosen mukaan esimerkiksi Piian päiväkirjojen perusteella saatu käsitys mahdollisesta kiusaamisesta on muuttunut ihmisten kuulemisten jälkeen.

– Aikaisemmin meillä on ollut käsitys, että Piia ei olisi ainakaan ollut kiusattu. Kun lapsuuden ystävien kanssa on keskusteltu, saimme käsityksen, että hän oli todellisuudella ollut jonkin verran kiusattu ja yksinäinen. Semmoiset oikein hyvät kaverit ovat olleet melkoisen vähissä.

Iso kahakka nuorisotalolla

Kimmo Heinosen mukaan poliisi sai hiljattain tietoonsa myös, että Pontelan nuoristalolla Piian kotitalon läheisyydessä oli ollut katoamisiltana joukkotappelu, jonka seurauksena disko oli jouduttu sulkemaan tavallista aikaisemmin. Kyse ei ole ollut mistään tavanomaisesta nujakasta.

– Poliisikin oli käynyt paikalla ja pari ihmistä oli ilmeisesti saanut pahoinpitelytuomion. Sitä kautta voimme löytää asiakirjat, joissa tappelua on käsitelty tuomioistuimessa.

Vanhojen asiakirjojen perusteella poliisi voi saada yhteyden sellaisiin ihmisiin, jotka olivat varmasti paikalla nuorisotalolla Piian katoamisiltana.

– Meillä on ongelma, sillä sinnikkäästi elää huhu, jonka mukaan Piia olisi nähty kulkemassa ohi Pontelassa. Yhtään elävää ihmistä emme ole tavanneet, joka olisi kertonut, että näki hänet tai tiennyt jonkun, joka näki.

Mahdollisten silminnäkijähavaintojen avulla poliisi voisi saada uutta tietoa ja varmistuksen Piian liikkeistä tiettynä ajankohtana katoamisiltana. Tähän mennessä poliisi on kuullut tuoreiden yhteydenottojen tiimoilta kymmenkuntaa ihmistä. Heinosen mukaan KRP aikoo jututtaa vielä noin kymmentä ihmistä.

– Ihmiset ovat selkeästi olleet erittäin kiinnostuneita selvittämään asiaa. Jotkut ovat kehottaneet jopa oma-aloitteisesti toisia ihmisiä ottamaan meihin yhteyttä.

Vielä kerran kotitalolle

Keskusrikospoliisin on tarkoitus syksyn aikana palata Piian kotitalolle, joka on tarkoitus syynätä huolellisesti vielä viimeisen kerran. Poliisi haluaa saavuttaa varmuuden muun muassa siihen, ettei tytön perheellä ole osuutta katoamiseen.

– Etenkin perheen vuoksi haluan selvittää ja tutkia asian, niin voidaan sanoa varmuudella, ettei Piia ole talossa.

– Sinnikkäästi (perheen mahdollisesta osuudesta) tulee edelleen vihjeitä, ja se on perheen kannalta todella valitettavaa.

Ihmisten haastattelut voivat kuitenkin muuttaa poliisin suunnitelmia, jos joku kuulluista pystyy tarjoamaan esimerkiksi luotettavan havainnon Piian liikkeistä kodin ulkopuolella.

Yllättävä tunnustus on aina mahdollinen

Kimmo Heinosen mukaan tämän kaltaisissa tapauksissa on myös mahdollista, että uudelleen aktiivisesti aloitettu murhatutkinta ja sen ympärillä pyörivä julkisuus voivat saada mahdollisen tekijän tai asiaan liittyvän ihmisen katumapäälle ja tunnustamaan poliisille.

– Tämä on yksi tapa ajatella asiaa. Sanotaan, että jos on käynyt vaikka niin, että on tapahtunut jonkin sortin vahinko, jossa Piia on menehtynyt ja tekijä on ajatellut, että kohta poliisi tulee kyselemään, mutta poliisi ei ole tullut.

– Nyt kun poliisi tekee aktiivisesti asialle jotain, jossain vaiheessa ympyrä alkaa kiristymään ja tekijä saattaa tunnustaa tekonsa.

Vihjeitä ja tietoja tapaukseen liittyen voi lähettää keskusrikospoliisille sähköpostitse osoitteeseen tku.krp@poliisi.fi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja