Mainos

Poliisihallituksella huoli halloween-viikonlopusta: Klovnikauhu voi vaarantaa sivulliset juhlijat

Poliisihallitus on huolissaan siitä, että ihmisiä pelottelevat pelleasuiset henkilöt voivat välillisesti vaarantaa halloweenin juhlijoiden turvallisuuden.

Poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta kertoo, että pelottelijapellejen toiminta halutaan tukahduttaa ennen halloween-viikonloppua. Jos pelko karnevaaliasuihin pukeutuneita ihmisiä kasvaa, on riskinä, että ihmisiä pelotteleviin klovneihin kohdistuva pelko ja vihamielisyys heijastuu myös viattomasti halloweeniä juhliviin henkilöihin.

– Toive on, ettei ilmiö kulminoituisi siihen, että juhlimaan menevät ihmiset joutuisivat väkivaltaisten hyökkäysten tai vastaavien uhriksi esimerkiksi pelleasun käyttämisen vuoksi, Järvenpää toteaa.

Klovniksi saa pukeutua, mutta naamioitumisen tarkoitus tärkeä

Halloween juhlinnan aikaan pienetkin lapset saattavat olla menossa vanhempiensa kanssa juhlistamaan halloweenia erilaisissa naamiaisasuissa. Jos joku tulkitsee asujen liittyvän viimeaikaisiin tapahtumiin, saattavat sivulliset tulla asujensa vuoksi häirityksi, pahimmillaan käsiksikäymisen kohteeksi.

Tähän mennessä poliisin tietoon ei ole tullut minkäänlaista klovnien tekemää suoranaista väkivaltaa. Pahin tilanne Järvenpään mukaan olisi, että joku klovni käyttäisi väkivaltaa.

– Jotkut saattaisivat vetää johtopäätöksen, että kaikki pukeutuneet voivat käyttää väkivaltaa. Tosiasiassa Suomessa aivan toiset ihmiset käyttävät väkivaltaa kuin pellepukuihin pukeutuneet, hän toteaa.

Hän muistuttaa, että ihmisten tulee saada liikkua vapaasti ja pukeutua haluamallaan tavalla. Pelleasuun pukeutumista ei ole kielletty, jos se tapahtuu hyväksyttävien perustelujen takia, kuten naamiaisten tai muiden juhlien vuoksi. Sen sijaan järjestyslain vastaiseen yleisen järjestyksen häiritsemiseen tai esimerkiksi väkivallan tekemiseen naamioituminen on kiellettyä.

0:57

Pelottelusta vakaviakin seurauksia

Järvenpää toivoo pelotteluja ja muita vastaavia tekoja harkitsevilta henkilöiltä järjen käyttöä. Viattomaksi tarkoitetulla pilailullakin voi liian pitkälle mennessä olla vakavat seuraukset.

– Typerät leikit pitäisi lopettaa. Joku nuori saattaa nyt joutua meidänkin tiedostoihin, kun tekee tällaista. Se voi näkyä myöhemmin esimerkiksi työnhaussa, jos henkilöstä tehdään turvallisuusselvitys, hän kertoo.

Järjestyslaissa on kielletty yleisen järjestyksen häiritseminen muun muassa pelkoa herättävällä ja uhkaavalla käyttäytymisellä. Pelottelun asteesta riippuen henkilö voi saada syyteen jopa laittomasta uhkauksesta. Lisäksi ihmisten vahingoittamiseen tarkoitetun tai siihen soveltuvan esineen kanssa yleisellä paikalla liikkuminen voi poikia syyteen.

– Kutsuisin tällaista toimintaa jopa tyhjänpäiväiseksi hölmöilyksi. En keksi sille mitään hyvää syytä, kun se menee osittain rikoksenkin puolelle. Eikö järki sano, että mennään väärälle puolelle, Järvenpää toteaa.

Hän painottaa, että poliisi on ottanut pelotteluilmiölle nollatoleranssin. Kaikki tapaukset selvitetään ja tarvittaessa tekijöitä rangaistaan. Poliisi toivoo ilmiön loppuvan pian, sillä poliisilla olisi muutakin tekemistä kuin pellejen perässä juokseminen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.