Poliisi vaikenee Suviseuroissa lapsiseuraa etsineen miehen tutkinnasta – "Voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia"

3:34
Videolla mies kertoo olevansa jumalaan uskova naimaton herrasmies ja ilmoittaa etsivänsä 12–20-vuotiaita tyttöjä seuraksi suviseuroihin.

Viime viikonloppuna hämmennystä ja jopa huolta aiheuttaneen suomalaismiehen seuranhakuvideon tutkinta jatkuu, mutta poliisi ei kommentoi tapauksen etenemistä.

Videolla mies oli ilmoittanut etsivänsä 12–20-vuotiaita neitsyitä seurakseen vanhoillislestadiolaisten suurtapahtuma Suviseuroihin. Itseään mies oli kuvaillut mukavaksi ja rauhalliseksi, Jumalaan uskovaksi, naimattomaksi herrasmieheksi. Vierelleen kulkeville tytöille tai naisille mies lupasi ostaa esimerkiksi herkkuja.

Poliisi tutkii, mutta vaikenee

Poliisi tutkii asiaa rikosnimikkeellä lapsen houkutteleminen seksuaaliseen tarkoitukseen. Komisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisista ei kommentoi tarkemmin tutkintaa tässä vaiheessa. Hänen mukaansa poliisi tiedottaa, kun sillä on uutta merkittävää kerrottavaa tapauksesta.

Hän ei kommentoi tarkemmin tapauksen tutkinnan aikatauluja.

– Voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia esitutkintatoimenpiteistä riippuen, Pitkänen kommentoi.

Hän ei esimerkiksi kerro, osallistuiko mies Suviseuroihin, onko hän ollut vapautensa menettäneenä tai onko poliisilla muita syitä rikosepäillyille kuin julkisuudessa ollut seuranhakuvideo.

Nettivinkit kavalsivat videon

Poliisi sai tapauksesta huomattavan määrän nettivinkkejä, joita Pitkänen pitääkin hyvänä keinona välittää poliisille tietoa vastaavista tapauksista.

– Jos tekee havaintoja videoista, jotka elämänkokemuksen perusteella herättävät huolta, on hyvä ilmoittaa poliisille, Pitkänen sanoo.

Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella poliisin tietoon tulee Pitkäsen mukaan kymmenkunta vastaavalla rikosnimikkeellä tutkittavaa tapausta. Määrä ei siis ole suuri.

 Viime vuonna koko maassa poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen mukaan 98 epäiltyä lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin sekä yhdeksän tällaisen teon yritystä. Selvitettyjä rikoksia tällä nimikkeellä oli tästä noin puolet tietoon tulleista. Toinen asia on, kuinka moni tutkituista tapauksista päätyy oikeusistuimen antamaan tuomioon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja