Poliisi tutkii vielä useiden henkilöiden osuutta Jyväskylän mellakkaan

Poliisi tutkii vielä useiden henkilöiden osuutta Jyväskylän lauantaiseen uusnatsimellakkaan.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Markku Latvalan mukaan Jyväskylän Sokoksella mellasti noin kaksikymmentä henkilöä mukaan lukien nyt vangittuina olevat henkilöt.  

– Vielä on joitakin henkilöitä, joita ei ole tunnistettu. Toistakymmentä vielä epäillään mellakkaan osallistumisesta. Pelkästään Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmaukseen osallistuneita ei epäillä mistään, Latvala kertoo.

Latvala kertoo myös, että poliisilla on käytössään paljon yleisön, poliisin ja valvontakameroiden kuvaamaa materiaalia, joita käydään läpi.  

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi tänään vangittavaksi viisi Jyväskylän uusnatsimellakasta pidätettyä suomalaista. 21-25-vuotiaita miehiä epäillään todennäköisin syin muun muassa väkivaltaisesta mellakasta, väkivaltaisen mellakan johtamisesta, pahoinpitelyistä ja ampuma-aserikoksesta.

– Muuta en voi sanoa, mutta vangitsemisen erityinen peruste on se, että on kysymys teoista, joista säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, ja on syytä epäillä, että epäillyt vaikeuttavat asian selvittämistä, käräjäoikeuden tuomari Ulla-Maija Viiravuori kertoo.  

Vangittujen joukossa ovat myös Suomen Vastarintaliikkeen johtaja ja liikkeen verkkosivuston vastaava toimittaja.  

25- ja 31-vuotiaat ruotsalaismiehet vangittiin jo eilen epäiltyinä niin ikään väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta ja pahoinpitelystä.

Uusi rikosepäily kotietsinnästä  

Ampuma-aserikosepäily tuli ilmi poliisin kotietsinnän yhteydessä. Löytynyt ase ei ollut kuitenkaan mukana mellakassa, Latvala kertoo.  

– Kotietsintöjä on tehty ja tehdään. Se on ihan normaalia esitutkintaa ja tavanomainen pakkokeino, Latvala sanoo.  

Vangitsemisen taustoista Latvalakaan ei kerro enempää.   
Latvalan mukaan väkivaltainen mellakka ja väkivaltaisen mellakan johtaminen ovat hyvin poikkeuksellisia rikosnimikkeitä.  

– Näitähän ei ole valtakunnankaan tasolla ole ollut useita, niin että erikoinen tapaus on kyseessä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja