Poliisi teki tehovalvonnan pääkaupunkiseudun takseihin – alle puolet tarkastetuista läpäisi seulan: "Etsintäkuulutettujen määrä oli yllättävän korkea"

1:49
Joka toisessa taksissa huomautettavaa.

Alle puolet poliisin eilen Uudellamaalla tarkastamista takseista osoittautui tarkastuksessa moitteettomiksi, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Poliisi, Traficom ja Verohallinto tarkastivat yhdessä 106 henkilöliikenteen ajoneuvoa erityisesti Helsinki-Vantaan lentokentän lähellä ja Espoossa.

Taksien tehovalvonnassa tarkastettiin yhteensä 106 ajoneuvoa, joista 63 ajoneuvossa oli huomautettavaa. Esimerkiksi kolmessa autossa ei ollut taksamittaria ja kaksi kuljettajista oli etsintäkuulutettuja.

Näitä rikkeitä perjantaisessa tarkastuksessa löydettiin: 

 • Ajoneuvoa ei ollut merkitty luvanvaraiseen käyttöön 2 kpl
 • Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä 51 kpl
 • Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa taksinkuljettajan ajolupaa 2 kpl
 • Kuljettajalla ei ollut ajopäiväkirjaa 5 kpl
 • Ajoneuvossa ei ollut taksamittaria 3 kpl
 • Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä 22 kpl
 • Hintatiedot eivät olleet helposti matkustajan havaittavissa 17 kpl
 • Kulkuneuvon kuljettamiseen oikeuttava lupa puuttui 2 kpl
 • Ylinopeus 1 kpl
 • Epäilty törkeä rattijuopumus 1 kpl
 • Etsintäkuulutus 2 kpl

Lähteet: Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisi. 

– Tarkastettujen ajoneuvojen määrään suhteutettuna liikennerikosten sekä valvonnassa vastaan tulleiden etsintäkuulutettujen määrä oli yllättävän korkea, toteaa ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta. 

Ylivoimaisesti eniten huomautuksia annettiin takseista puuttuvista luvanhaltijoiden nimistä ja yhteystiedoista tai kuljettajien puuttuvista nimistä. 

– Poliisin näkökulmasta keskeiset liikenneturvallisuuteen vaikuttavat asiat, kuten ajo-oikeus ja ajoneuvon kunto olivat enimmäkseen kunnossa. Myös taksinkuljettajan ajolupa löytyi lähes kaikilta, Leppälä toteaa tiedotteessa.

Ajoneuvo rekisteröitävä luvanvaraiseen liikenteeseen

106 tarkastetusta taksista kahta ei oltu merkitty luvanvaraiseen käyttöön. 

– Liikennepalvelulain voimantulon jälkeen Traficomiin on tullut jonkin verran ilmoituksia erityisesti siitä, että takseina käytetään ajoneuvoja, joita ei ole rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen. Nyt toteutettu valvonta vahvisti, että tällaisia ajoneuvoja on liikenteessä ja asiaan pitää kiinnittää huomiota, toteaa Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.

Viime heinäkuussa voimaan tulleen liikennepalvelulain mukaan taksilupien myöntäminen ja valvonta kuuluu liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

– Laissa edellytetään muun muassa, että taksina käytettävä ajoneuvo on rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen, taksiliikennettä harjoittavalla yrityksellä tulee olla voimassa oleva lupa sekä taksinkuljettajalla voimassa oleva ajolupa, Hautalahti kertoo. 

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja