Poliisi pysäytti itsestään ajavan auton – kuka maksaa sakot?

Kaliforniassa sattui viime viikolla erikoinen tapaus, kun poliisi pysäytti liikennettä hidastaneen auton. Auto paljastui Googlen itsestään ajavaksi autoksi.

Liikennettä viime viikolla Kaliforniassa hidastanut auto on herättänyt keskustelun siitä, kuka korvaa, kun itsestään ajava auto töpeksii liikenteessä. Poliisin pysäyttämäksi joutunut auto ajoi noin 39 kilometriä tunnissa, kun rajoitus alueella oli 56 kilometriä tunnissa.

Poliisi tunnisti auton itsestään ajavaksi autoksi, pysäytti sen tien sivuun ja keskusteli auton käyttäjien kanssa liikenteen tukkimisen vaarallisuudesta. Tapauksesta ei jaeltu sakkoja, mutta se on herättänyt laajaa keskustelua siitä, kuka on vastuussa, jos itsestään ajava auto rikkoo liikennesääntöjä tai vahingoittaa muita liikenteessä.

Itsestään ajaviin autoihin liittyviin lakeihin perehtynyt Bryant Walker Smith South Carolinan yliopistosta kertoo, että Kalifornian lait antavat Googlelle luvan testata autojaan julkisilla teillä, kunhan autolla on nimetty käyttäjä, eli oikea ihminen. Mikäli itsestään ajava auto rikkoo liikennesääntöjä tavalla, josta seurauksena on sakko, on sakko Googlen nimeämän käyttäjän vastuulla.

Smith sanoo hämmästyneensä, miten nopeasti viimeviikkoinen tapaus on lähtenyt kiertämään internetissä, sillä tapaus ei ole ainutkertainen. Googlen itsestään ajavia autoja näkee useimmiten Piilaaksoa ympäröivillä teillä, ja Smithin mukaan itsestään ajavat autot ovat joutuneet pysäytetyiksi ennenkin. Viimeviikkoinen tapaus nousi julkisuuteen, kun se ikuistettiin kameralle.

Toimituksemme jututtamien suomalaisasiantuntijoiden mielestä pohdinta on erittäin aiheellinen myös Suomessa, mutta vielä itsestään ajavien autojen rangaistusperiaatteille ei ole mietitty ratkaisua.

Lue myös:

    Uusimmat