Helsingin poliisi tehostaa kevyen liikenteen valvontaa: "Sähköpotkulautailijoita joutuu sairaalahoitoon säännöllisesti" – jakaa myös ilmaiseksi tuhansia heijastimia ja valaisimia

Helsingin poliisilaitoksella aloittaa lokakuun alussa uusi kevyen liikenteen valvontaryhmä.

Ryhmän koko on aluksi viisi poliisia ja valvonta alkaa ensi viikon alussa, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan.

– Tavoitteena on parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Tietysti vastuu toiset huomioon ottavasta ja turvallisesta liikenteestä on kaikilla tielläliikkujilla, mutta edistämme liikenneturvallisuutta omalta osaltamme, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.

"Kaikki tapaukset eivät tule tietoomme"

Yhteensä kevyen liikenteen onnettomuuksia on Helsingissä sattunut 126 yhden vuoden seurantajakson aikana.

Liikenteessä on tänä vuonna kuollut kolme vähemmän ja loukkaantunut 25 vähemmän verrattuna viiden viime vuoden keskiarvoon. Vuoteen 2018 verrattuna loukkaantuneiden määrä on kuitenkin kasvanut.

– Esimerkiksi sähköpotkulautailijoita joutuu Helsingissä sairaalahoitoon säännöllisesti, ja onnettomuuksissa on tullut jopa päävammoja. Poliisin tilastoissa näkyy kuitenkin vain murto-osa liikenteessä tapahtuneista loukkaantumisista, koska läheskään kaikki tapaukset eivät tule tietoomme. Vaaratilanteiden määrästä ei ole tilastotietoa, Lehtinen sanoo.

Polkupyöräpoliisit suorittavat valvontaa

– Valvonnan tehostamisen lisäksi haemme kokemusta siitä, miten ja millä liikkumisvälineillä kevyttä liikennettä on tarkoituksenmukaista valvoa. Aloitamme nyt syksyllä polkupyörillä, mutta harkinnassa on sähköisten liikkumisvälineiden ottaminen ryhmän käyttöön. Syksyn kokemusten perusteella kehitämme toimintaa ja jatkamme valvontaa heti keväällä, Lehtinen kertoo.

Kuluvalla viikolla ryhmän jäsenet saavat koulutusta polkupyöräpoliisitoimintaan ja kevyen liikenteen valvontaan.

Tuhansia heijastimia jaetaan

Ryhmä pyrkii ensisijaisesti neuvomaan ja tukemaan tienkäyttäjiä, jotta kevyt liikenne sujuisi Helsingissä turvallisesti. Tätä varten on tilattu tuhansia heijastimia ja polkupyöriin tai rintaan kiinnitettäviä valaisimia jaettavaksi kansalaisille, kun pimein vuodenaika lähestyy.

– Pyrimme neuvomaan ja tukemaan liikkujia esimerkiksi heijastimien ja riittävien valaisimien saamiseksi mahdollisimman monen käyttöön. Tietysti myös valvomme sääntöjen noudattamista. Rikkomisesta jaamme sekä huomautuksia että sakkoja, kertoo ylikonstaapeli Tuija Saarinen Helsingin poliisilaitokselta.

Lue myös:

    Uusimmat