Poliisi: Nuoret ovat myyneet merisuolaa amfetamiinina ja kuivattuja lehtiä marihuanana – tilanteet johtaneet raakaan väkivaltaan

3:53
MTV Tampereella: Huumekuolemat puhuttavat ­– uudet aineet lisänneet aggressiivisuutta

Poliisi kertoo, että nuoret ovat käyneet valehuumekauppaa Tor-verkon välityksellä. Tilanteet ovat käyneet vaarallisiksi ja poliisi on huolissaan ilmiöstä.

Poliisilla on tutkinnassa useita tapauksia vuosilta 2021 ja 2020.

– Alaikäiset myyvät Tor-verkossa esimerkiksi merisuolaa amfetamiinina ja kuivattuja lehtiä marihuanana. Osa nuorista myyjistä yrittää varastaa tai on ryöstänyt ostajan rahat, kertoo poliisi tiedotteessa.

Valehuumausaineiden myyminen ja rahojen huijaaminen ostajilta on riskialtista. Ostajat ovat käyttäneet myyjiin raakaakin väkivaltaa.

Usein sekä myyjä että ostaja ovat varustautuneet väkivallan käyttöön sovelutuvilla välineillä.

– Myyjät ovat olleet 15-16-vuotiaita. He eivät ymmärrä, miten vaarallista huijaaminen on ja miten huonosti siinä voi käydä. Ilmiö ei ole uusi, mutta sitäkin vakavampi. Monissa tapauksissa vanhemmilla ei ole ollut mitään tietoa siitä, että lapset ovat sekaantuneet huumausainekauppaan, sanoo rikoskomisario Jari Nikonen.

15-vuotias myi oksia ja lehtiä marihuanana

Poliisilla on tiedotteessaan useita esimerkkejä nuorten tekemistä valehuumekaupoista.

– Tor-verkon myyntipaikassa Keskustorissa julkaistiin marihuanan ja Subutex-tablettien myynti-ilmoitukset kesäkuun alkupuolella 2021. Ilmoitusten mukaan huumausaineet sijaitsivat Helsingissä. Sama nimimerkki julkaisi useita muitakin ilmoituksia kohdennettuna eri puolille Suomea, kertoo poliisi.

Poliisi pääsi myyjän jäljille.

Partio suoritti tarkkailua Myyrmäessä, jonne 15-vuotiaaksi paljastunut myyjä saapui tekemään huumausainekauppoja.

Myyjä yritti paeta paikalta huomattuaan poliisin.

– Poliisi sai hänet kiinni ja takavarikoi häneltä pussin, joka sisälsi pensaan oksia ja lehtiä.

Poikaa epäillään huumausainerikoksesta, petoksen yrityksestä ja niskoittelusta poliisia vastaan, koska hän ei totellut kiinniottotilanteessa poliisin käskyjä.

Toinen 15-vuotias sumutti ja ryösti ostajan

Poliisi kertoo että noin 40-vuotias mies joutui ryöstön uhriksi Mannerheimin aukiolla marraskuun lopussa 2020.

– Tuntematon epäilty sumutti häntä kipua aiheuttaneella aineella ja anasti hänen lompakostaan 300 euroa. Uhri ja epäilty olivat sopineet huumausainekaupoista etukäteen.

Uhria vastaan oli kävellyt Mannerheimintiellä mies, joka oli pyytänyt häneltä rahaa.

– Kun uhri otti lompakon esiin, mies sumutti häntä punaisella aineella, nappasi rahapussin ja otti sieltä kaikki setelit eli yhteensä 300 euroa. Epäilty itse kertoi myöhemmin, että hän vei asianomistajalta 700 euroa.

Epäilty juoksi nopeasti pois paikalta.

Poliisi tunnisti hänet myöhemmin 15-vuotiaaksi pojaksi ja hänen seurassaan olleen henkilön 16-vuotiaaksi pojaksi.

Molemmat olivat entuudestaan tuttuja poliisille, sillä heitä epäiltiin aiemmin ryöstöstä.

– Tapaukseen liittyi myös 14-vuotias poika, joka toimi Wickr-sovelluksessa yhteyshenkilönä huumausaineita myyvien poikien ja ostajan välillä.  Tämä tapaus on käsitelty käräjäoikeudessa.

Subutex paljastui popcorniksi

Poliisi epäilee, että yllä mainitut pojat ryöstivät myös toiselta asianomistajalta 2 700 euroa tammikuussa 2021.

Nuorempi heistä oli tuolloin ehtinyt täyttää 16 vuotta.

– Toinen pojista laittoi Tor-verkkoon myynti-ilmoituksen muun muassa Subutex-valmisteista. Tuntematon mies otti yhteyttä Wickr-sovelluksessa, ja huumausainekaupat sovittiin Itäkeskuksen uimahallin läheisyyteen.

Poikien tuttava suoritti "huumausainekaupan" sillä välin, kun pojat itse toimivat etäämmällä vartijoina.

– Myyjä luovutti ostajalle Subutexin sijaan tuorekelmuun käärittyjä popcorn-pakkauksia. Ostaja yritti saada rahojaan takaisin, mutta hänet kaadettiin maahan. Poikien kertoman mukaan tuttavalla oli mukana puukko, jota tämä ei kuitenkaan käyttänyt.

Myyjän ja ostajan henkilöllisyydet eivät ole selvinneet.

– Kolme poikaa jakoivat osan asianomistajalta saaduista rahoista keskenään. Paikalla oli muitakin henkilöitä, joille annettiin loput rahoista.

Tapausta tutkittiin ryöstönä, joka on jo käsitelty oikeudessa.

Ryöstäjä joutui itse törkeän ryöstön uhriksi

Yllä mainittu 15-vuotias liittyy myös vuoden 2020 loppupuolella tapahtuneeseen ryöstöön, jonka seurauksena hänet yritettiin väkisin napata ryöstön uhrin ja tämän tuttavien autoon. 

Poliisi kertoo, että epäilty oli tuolloin vielä 15-vuotias poika. Hän ja ostajaehdokas sopivat huumausainekaupoista Myllypuron metroaseman edustalle.

– Kun miehet tapasivat, he siirtyivät läheiseen metsikköön. Siellä epäilty sumutti uhria jollakin aineella ja löi häntä päähän nyrkeillä. Sen jälkeen hän anasti uhrilta 6 000 euroa käteistä rahaa.

Myöhemmin ryöstön uhri ja hänen kaksi tuttavaansa laittoivat pojalle Wickr-sovelluksessa viestejä, joissa he vaativat palauttamaan rahat. Viesteissä myös uhkailtiin poikaa.

– Ryöstön jälkeisenä päivänä kolmikon tuttava laittoi pojalle viestin Wickr-sovelluksessa ja sopi Ksalol-kaupoista Myllypuron metroasemalle.

Metroasemalla 15-vuotias yritettiin saada väkisin auton kyytiin kolmen henkilön voimin.

– Miehet uhkasivat häntä aseella ja varastivat häneltä matkapuhelimen. Pojan rikoskumppani ja sivullinen soittivat asiasta hätäkeskukseen. Miehet päästivät pojan, kun he kuulivat poliisiauton sireenin äänet.

Poliisi epäili miehiä muun muassa törkeästä ryöstöstä ja eriasteisista ampuma-aserikoksista.

– Epäillyiltä löytyi hallustaan pippurisumute, kaksi kynäpistoolia, haulikko ja nyrkkirauta. Yksi epäillyistä menehtyi esitutkinnan aikana.

Kokonaisuus on käsitelty käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja