Poliisi kummeksuu: Silminnäkijöille videointi tärkeämpää kuin avun soittaminen

Vaikka lähes jokaisella on jo kännykkä, jolla hälyttää apua, onnettomuuspaikalla 112:een soittaminen jää välillä toiseksi hyvälle videoklipille.

– Aika ajoin avun pyytäminen unohtuu ihmisiltä kokonaan. Mennään jopa ottamaan videokuvaa paikalle, mutta kukaan ei muista soittaa 112:een. Sellaisia tapauksia on ikävä kyllä tullut useita meidänkin tietoon, kertoo komisario Juha Laitiainen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Joskus 112 soittamineen voi osoittautua onnettomuuspaikalla myös yllättävän vaikeaksi, jos verkko kuormittuu muista puheluista.

– Kehä ykkösellä käy harva se perjantai niin, että sattuu kolari ja jokainen soittaa kotiin, jolloin Leppävaaran suoralla on verkko tukossa. Silloin ei pääse läpi edes hätänumeroon.

Kännykkäkuvista apua tutkinnalle

Laitiainen ei kuitenkaan tyrmää kännyköiden ja kännykkäkameroiden käyttöä onnettomuuspaikalla. Toisinaan videoista ja kuvista on ollut apua poliisitutkinnassakin.

Kuvista voi olla apua, jos kuvaaja on esimerkiksi tullut paikalle ensimmäisenä ja saanut kuvia talteen jo ennen pelastustöiden alkua.

– Joskus myös pahoinpitelyn epäilty on voitu tunnistaa yleisökuvista, kun joku on kuvannut verekseltään pahoinpitelyä.

Joskus sivulliset tulevat itse tarjoamaan kuviaan poliisille, mutta useimmiten paikalla sattuneiden videot ja kuvat päätyvät poliisille vasta sen jälkeen, kun poliisi on pyytänyt tiedotusvälineiden kautta yleisövihjeitä.

Onnettomuuspaikkaa kuvaavat sivulliset antavat yleensä tietä poliisin ja pelastuslaitoksen saapuessa paikalle. Laitiaisen mukaan yleisöä joutuu lähinnä hätistelemään pois paikalta silloin, jos kuvaaminen käy liian röyhkeäksi.

– Yleisellä paikalla saa lähtökohtaisesti kuvata. Mutta sitten jos kuvataan ambulanssin ikkunasta tai poliisiautosta sisään, poliisi joutuu miettimään uhrin tai asianomistajan yksityisyyden suojaa, Laitiainen kertoo.

Näin on Laitiaisen mukaan toisinaan käynyt.

– Jokainen voi olla mitä mieltä vaan siitä, mitä on aiheellista kuvata ja laittaa levitykseen. Yleiset kohteliaisuussäännöt edellyttäisivät kuitenkin, että tietyissä tilanteissa kuvia ei ainakaan laitettaisi jakoon, jos kyseessä on esimerkiksi vakavasti loukkaantunut tai jopa vainaja, Laitiainen sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat