Kätilöliiton puheenjohtaja: Somen päivitys ei saisi olla synnytyksessä pääasia

Sosiaalisen median päivittäminen on synnytyssaleissa jo arkipäivää.

Synnytyskokemus halutaan jakaa netissä lähipiirin kanssa.

–Tägätään itsensä paikkaan Kätilöopiston sairaala, kerrotaan mitä missäkin vaiheessa tapahtuu ja laitetaan kuvia ja viestejä nettiin sitten, kun vauva on syntynyt, Kätilöopiston sairaalan kätilö Meri Ovaskainen on huomannut.

Useimmiten sosiaalista mediaa päivittää isä. Äidit ovat sosiaalisessa mediassa aktiivisimpia heti synnytyksen alussa ja lapsen synnyttyä.

– Äidin huomiosta valtaosa menee synnyttämiseen. Toki synnytykseenkin mahtuu rauhallisia pätkiä, jolloin kukin voi käyttää aikansa omalla tavallaan, Ovaskainen kertoo.

Toisinaan kännykkää räpelletään synnytyssalissa niin ahkerasti, että kätilö joutuu puuttumaan siihen.

– Joskus joutuu sanomaan, että kännykät pois, jos isän huomio menee puhelimeen eikä äitiin, kertoo Ovaskainen

Ongelma on tuttu muissakin synnytyssairaaloissa.

Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen kertoo, että sosiaalisen median päivittäminen synnytyshuoneessa on ollut tuttu ilmiö ympäri Suomen jo muutaman vuoden ajan. Sosiaalisen median rooli synnytyshuoneissa kasvaa koko ajan.

– Joka sairaalasta kuulee viestiä, mutta ehkä isommista kaupungeista vielä enemmän, Virtanen kertoo.

Kännykkäsukupolvi tulossa synnytysikään

Kännyköiden käyttö synnytyssaleissa on myös sukupolvikysymys. Synnyttäjien joukossa alkaa vähitellen olla entistä enemmän niitä, jotka ovat kasvaneet kännyköiden ja sosiaalisen median kanssa.

Virtanen uskoo, että osa kätilöistä kokee sosiaalisen median päivittämisen suuremmaksi ongelmaksi kuin toiset.

– Osa kätilöistä on itsekin aktiivisia sosiaalisessa mediassa, Virtanen muistuttaa.

Kätilöt eivät mielellään puutu kännykän käyttöön synnytyssalissa, jos se ei ole synnytyksen etenemisen kannalta välttämätöntä.

– Tehtävänäni on tarjota perheille mahdollisimman hyvää hoitoa, ja jos mahdollisuus päivittää sosiaalista mediaa on perheille sitä, en halua puuttua siihen. Asia on eri, jos päivittäminen häiritsee synnytyksen kulkua tai toinen räplää puhelintaan niin paljon, että hänen kanssaan ei pysty keskustelemaan, Ovaskainen sanoo.

Kätilöt kuitenkin toivoisivat, että perheet keskittyisivät synnytyssaleissa netin päivittämisen sijaan enemmän itse synnytykseen.

– Kieltämättä tulee joskus mieleen ajatus, että ainutlaatuinen hetki jää perheiltä kokematta. Ystäviä ja sukulaisia voi pitää hetken jännityksessäkin, Virtanen sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat