Mainos

Poliisi: Jehova-huume tappoi Pohjanmaalla

Jehovaksi kutsuttu JWH-muuntohuume on aiheuttanut kaksi nuoren ihmisen kuolemantapausta Etelä-Pohjanmaalla. Rikoskomisario Esa Uusi-Kakkurin mukaan molemmissa tapauksissa hengenvaarallinen tila on aiheutunut muuntohuumeen nauttimisesta.

- Toinen tapaus viittaa varmemmin JWH-aineen yliannostukseen. Kuolemaan johtanut syy molemmissa on aineiden yhteiskäyttö, kertoo rikoskomisario Esa Uusi-Kakkuri Etelä-Pohjanmaan poliisilaitokselta MTV:n uutisille.

Keskusrikospoliisin tietojen mukaan JWH-muuntohuumeesta johtuvat kuolemantapaukset ovat maassa tiettävästi ensimmäiset. Viime kuussa JWH vei Porvoossa nuoria psykoosiin ja sairaalahoitoon.

Pääkaupunkiseudulla JWH:ta on tavattu vähemmän, eikä siitä aiheutuneita kuolematapauksia ole Helsingin huumepoliisin tiedossa. JWH eli niin sanottu synteettinen kannabis on luokiteltu lääkeaineeksi ja sitä voi tilata netin kautta vapaasti.

Markkinoilla pyörii nyt lukuisia muuntohuumeita, joihin nykyinen lainsäädäntö ei pure. Esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla levisi vaarallista Daisy-huumetta heti sen jälkeen, kun kohuttu MDPV luokiteltiin huumausaineeksi viime kesänä. Arkikielessä aakkosina tunnettu MDPV oli yhtenä tekijänä monessa kuolemantapauksessa.

- Viime vuoden aikana on tavattu yli 40 erilaista, rikoslaboratoriossa käynyttä ainetta, kertoo rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin huumepoliisista.

Etelä-Pohjanmaan poliisilaitoksella pelätään jo tulevaa kesää ja synteettisen kannabiksen leviämistä. Uusia huumeita kerätään jatkuvasti pois kadulta. Katukaupassa nämä vaaralliset aineet on puettu värikkäiden tarrojen tai purkkapussien muotoon. JWH on huomattavasti kannabista vahvempaa. Uusi-Kakkurin mukaan vaikutus voi olla jopa kymmenkertainen.

- Näihin pitäisi suhtautua äärimmäisen vakavasti jo senkin takia, että on tullut esiin näitä yllättäviä kuolemantapauksia, Uusi-Kakkuri Etelä-Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo.

JWH-aine aiheuttaa paniikkikohtauksia, hallusinaatioita ja sydämen sekä verenkierron häiriötä. Ainetta ei ole määritelty huumausaineeksi, mutta sitä voidaan poliisin mukaan kutsua synteettiseksi kannabikseksi.

Ensi kuussa tilanteeseen saadaan parannus, kun uusia aineita voidaan luokitella huumeeksi pikavauhtia. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on katsonut, että lain tullessa voimaan huumeluokitusta esitettäisiin useille uusille aineille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.