Poliisi huutokauppaa UB-jengipomon taloja Porvoossa – virkavalta otti teräasaidalla rajatun kiinteistön haltuun näyttävästi

Näin poliisi kurvasi liivijengin epäillyn pomon pihaan – tältä United Brotherhoodin tiloissa näytti 1:42
Katso videolta pätkä poliisin ratsiasta kiinteistölle sekä UB-rikosjutun tutkinnan tuloksista.

Itä-Uudenmaan poliisi huutokauppaa United Brotherhood -jengin johtajaksi väitetyn Tero Holopaisen kiinteistöä Porvoossa.

Poliisi myy parhaillaan Porvoosta reilun neljän hehtaarin kiinteistöä, jota ympäröi metalliaita. Sisääntulotiellä on lukittava portti.

Kyse on United Brotherhood -jengin johtajaksi väitetyn Tero Holopaisen valtiolle tuomitusta kiinteistöstä.

Kiinteistölle on rakennettu kaksi taloa, joista toisessa on 3 makuuhuonetta ja tilaa 88 neliömetrin edestä. Hieman pienemmässä rakennuksessa on 2 makuuhuonetta ja 73 neliötä.

Rakennusten yhteydessä on myös erillinen autotallirakennus, ja varastotilaa on poliisin mukaan runsaasti.

Valtio totesi aiemmin, että rakennukset olivat nousseet rikollisella rahalla. Siksi ne tuomittiin valtiolle.

Rakennusluvan vastainen

Avaimet käteen -ratkaisua ei poliisihuutokaupan voittaja saa.

Rakennukset ovat jääneet osaksi kesken, ja ne on kuntotarkastuksen mukaan myös rakennettu osin rakennuslupien vastaisesti.

Luvat oli myönnetty yksikerroksiseen asuinrakennukseen ja yksikerroksiseen talousrakennukseen. Molemmat kiinteistöltä löytyvät talot ovat kuitenkin kaksikerroksisia ja huomattavasti sallittua suurempia.

Rakennuksista myös puuttuu kantavia pilareita, eikä perustamista ole tehty rakennesuunnitelmien mukaan. Pienempiäkin vikoja on liuta, eikä aiemmin myönnetyssä rakennusluvassa ole enää aikaa paikkailla.

Kohdetta hallinnoiva rikosylitarkastaja Juha Henttala arvelee, että mahdollisen ostajan onkin oltava yhteydessä rakennusvalvontaan, mikäli mielii rakennuksiin asumaan.

– Arviointi ja päätöksenteko on rakennusvalvonnalla, mutta rakennusluvan vastaisia ratkaisua rakentamisessa on käytetty. Yksityiskohtaista tietoa rakennuksista on kuntotarkastusraportissa, hän kommentoi.

Lähes 10 vuotta vankeutta

Talo oli otsikoissa viimeksi alkuvuodesta 2020, kun keskusrikospoliisi kertoi tehneensä sinne suuren ratsian. Ratsiasta julkaistiin näyttävä video, jossa poliisiautot kiihdyttivät rakennusten pihaan vauhdilla.

Talon entinen omistaja, eli UB-jengin johtohahmo Holopainen sai vielä myöhemmin samana vuonna käräjäoikeudessa 9 vuoden ja 8 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä rahanpesusta, ampuma-aserikoksista ja ryöstöstä. Käräjäoikeus myös totesi Holopaisen olleen UB:n tosiasiallinen johtaja vuosien ajan.

Holopaisen ja muiden suuressa jutussa syytettyjen asiaa puitiin hovioikeudessa viime keväänä. Tuomiota ei ole vielä annettu.

Holopainen on kiistänyt olevansa UB-pomo ja kaikki syytteet. Hän vaatii hovioikeudessa käräjätuomion kumoamista. Syyttäjä puolestaan vaatii Holopaiselle kovempaa, 13 vuoden maksimirangaistusta.

Lue myös:

    Uusimmat