Poliisi: Helsingissä heiluneet natsiliput näyttävät itse ommelluilta – kaikki neljä kiinniotettua ovat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä

1:45

Poliisin tietojen mukaan kaikki neljä eilen kiinniotettua ovat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä. Kolme epäillyistä kantoi natsilippua ja yksi yritti estää poliisia ottamasta lippua pois.

– Kuulustelimme eilen jo PVL:n ruotsalaista jäsentä, joka lähti laivalla kotiin. Muita kolmea jo eilen vapaalle päästettyä suomalaisepäiltyä tulemme kuulemaan lähiviikkoina. Tämä rikos tullaan tutkimaan perusteellisesti, kertoo rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisista.

Hätönen ei muista, että Suomessa olisi tapahtunut vastaavaa ikinä.

– Näitä neljää epäillään tässä vaiheessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja haitanteosta virkamiestä kohtaan. Koska tästä tulee mielenkiintoinen linjanveto koskien myös sananvapautta, tulemme kuulemaan asiantuntijoita, valaisee Hätönen.

Lippu ei ole lipputehtaasta

Hätösen mukaan mielenilmauksessa käytetyt hakaristiliput eivät näytä tehdasvalmisteisilta. Liput ovat poliisin takavarikoimia, koska ne ovat rikoksentekovälineitä.

– Liput näyttävät enemmän itseommeluilta kuin tehdasvalmisteisilta. Kyseessä on selvästi hakaristilippu.

Rikoksen poikkeuksellisuuden vuoksi kokonaisharkinta nousee tässä tapauksessa isoon rooliin.

– Aiemmin kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan on saanut rangaistuksesi sakkoa, mitä on tullut lähinnä yksittäisestä nettikirjoituksesta. Mutta nyt käytetään kokonaisharkintaa, koska kyseessä on seurattu mielenosoitus ja siinä on käytetty maailman tunnetuinta ihmisvihan symbolia. 

Kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan voi lain mukaan saada sakkorangaistuksen tai vankeutta 14 vuorokaudesta kahteen vuoteen.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja