Mainos

Poliisi epäilee rikosta: Pienpuolueen vihamielisessä kampanjassa homoja ja maahanmuuttajia syrjiviä viestejä – SKE:n epäillään kampanjoineen myös toisen puolueen tontilla

0:20

Suomen kansa ensin -puolue (SKE) kampanjoi viikonloppuna Helsingin Narinkkatorilla arveluttavien vaalilauseiden avulla.

Poliisi on vahvistanut, että se epäilee kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Suomen kansa ensin -puolueen puheenjohtajaa Marco de Witiä sekä Kristiina Brandtia.

Pienpuolueen julisteessa luki esimerkiksi "Matut ulos" ja "Homotus kaappiin". Vaalimainosten tekstien epäillään täyttävän rikoksen tunnusmerkistön. Poliisin näkemyksen mukaan kampanjointi on ollut vihamielistä ja maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen syrjintään tähtäävää.

Sana matu tarkoittaa yleensä "maahantunkeutujaa" ja on halventava nimitys maahanmuuttajille.

Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan omasta aloitteestaan.

Rikosnimike on tässä vaiheessa tutkintaa kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Rikoksesta epäillään kahta eduskuntavaaliehdokasta. Toinen heistä on myös puolueen puheenjohtaja.

Poliisi vahvistaa epäselvyydet alueista

Lisäksi piraattipuolueen kansanedustajaehdokas Petrus Pennanen kertoi pikaviestipalvelu Twitterissä, että SKE olisi tullut torilla piraattipuolueen kampanja-alueelle.

Helsingin poliisista kerrottiin viikonloppuna, että viranomaiset olivat lauantaina paikalla valvomassa vaalirauhaa. Varsinaisia isoja häiriöitä ei poliisin mukaan ole ollut.

Päivystävä komisario Tuukka Skottman vahvisti kuitenkin sen, että jokin puolue on hänen tietojensa mukaan mennyt väärälle alueelle kampanjoimaan. Poliisi on ohjeistanut puolueita pysymään torilla niille osoitetuilla paikoilla.

– Vaalirauhan säilyttämiseksi on käyty keskustelua erinäisten puolueiden kanssa.

De Wit aiemminkin epäiltynä

STT kertoo, että Marco de Witiä on epäilty aiemminkin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse oli Helsingin Kontulassa toukokuussa 2017 järjestetystä Suomi ensin -mielenosoituksesta, jossa de Wit puhui.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu teki tutkintapyynnön de Witin somali- ja arabinuoria koskeneista kommenteista. Viime kuussa valtakunnansyyttäjä katsoi, ettei syytteen edellyttämää näyttöä rikoksesta ollut.

– De Witin käyttämät sanavalinnat ovat olleet paikalla olleita somalinuoria ja arabinuoria halventavia ja loukkaavia. Kommenteissa de Wit ei kuitenkaan yleistäen väitä, että kaikki islaminuskoiset somalinuoret ja arabinuoret ihmisryhmänä olisivat ääri-islamistisia ja hyväksyisivät terrorijärjestöt ja terroriteot, syyttämättäjättämispäätöksessä sanottiin. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja