Poliisi ei pitänyt uhkaa merkittävänä puukotukseen johtaneessa kirjatilaisuudessa

Kirjaesittelyn järjestäjät varautuivat normaaleihin järjestyshäiriöihin ja pyysivät myös vapaaehtoisia valvomaan ovella tilaisuutta. Jyväskylän poliisi ei pitänyt uhkaa merkittävänä.

Komisario Tuomo Korhosen mukaan ennakkotoimia ei pidetty tarpeellisina.

– Tilaisuudesta meillä on ollut tieto, mutta ei siitä, että siihen liittyisi erityistä uhkaa.

Itä-Suomen ylioppilaslehden mukaan myös suojelupoliisi oli saanut etukäteen tiedon mahdollisesta uhasta. Lehden mukaan äärioikeistolaiset ilmoittivat tammikuussa harkitsevansa delegaation lähettämistä Jyväskylään. Kommentit oli kirjoitettu Joensuussa pidetyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuden Facebook-sivuille.

Lehden mukaan uhasta ilmoitettiin Pohjois-Karjalan poliisille ja Supolle, mutta tieto ei ilmeisesti kulkenut poliisin päivittäistoimintaan asti. Kommenteissa puhuttiin lähinnä Finnish Defence League -liikkeestä.

– Hälyttävää on, että lauantaina annetun tiedon mukaan Supo olisi tiennyt jonkinlaisesta uhasta. Tieto ei ilmeisesti tullut Jyväskylään, sanoo kirjastotapahtuman järjestäjiin kuuluva Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori Irma Hirsjärvi.

Hän pitää onnettomana myös sitä, että vahtimestarin ensimmäinen hälytyssoitto luokiteltiin ei-kiireelliseksi.

– Hyökkäys olisi ollut estettävissä. Harmi että poliisi tuli paikalle vasta toisen soiton jälkeen, Hirsjärvi arvioi.

Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei kommentoi, millaista tietoa heille on eri tilaisuuksista tullut. Hänen mukaansa Supo seuraa tilannetta jatkuvasti, eikä toimintatapoja ole toistaiseksi ollut tarvetta muuttaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat