Mainos

Poliisi ehdotti kiinniotetulle seksiä - sakkoja ahdistelusta

Kuopiossa kuohuu, sillä paikallinen poliisi on saanut rangaistuksen seksuaaliseen ahdisteluun liittyvästä virkarikoksesta. Pohjois-Savossa on kahden vuoden aikana ratkottu jo kaksi tapausta, joissa poliisia on syytetty ahdistelusta tai jopa hyväksikäytöstä.

– Itä-Suomessa näitä tulee silloin tällöin, kerran kahteen tai kolmeen vuoteen, myöntää Itä-Suomen lääninylikomisario Jorma Rannio.

– Nämä ovat valitettavia tapahtumia, en missään tapauksessa hyväksy asiaa. Ei näistä voi vetää sellaista johtopäätöstä, ettei poliisiin voi luottaa, Rannio miettii.

Siilinjärveläinen poliisi oli viime heinäkuussa ahdistellut pidättämäänsä kuopiolaista naista. Vanhempi konstaapeli tuomittiin Kuopion käräjäoikeudessa 30 päiväsakkoon. Syytteeseen johtanut tapahtumasarja alkoi, kun kuopiolainen nainen jäi kiinni rattijuopumuksesta. Naisen kertomuksen mukaan poliisi ehdotti suoraan seksiä, kun he olivat matkalla poliisiasemalle. Poliisi kouri myös hänen takapuoltaan.

Kyseinen konstaapeli on jo vuonna 1998 ollut syytteessä lapseen kohdistuneesta haureudesta. Tuolloin syyte hylättiin, samoin myöhemmät epäilyt pahoinpitelyistä kiinniottotilanteissa.

– Ei hyvän arvostelukyvyn omaava henkilö voi tehdä näin. Ongelmat ovat henkilökohtaisella tasolla, miettii Rannio.

Savolaiset ahdistelutapaukset eivät kuitenkaan jää tähän. Puolitoista vuotta sitten kahta lahtelaista vanhempaa konstaapelia syytettiin 16-vuotiaan tytön raiskauksesta ja 14-vuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisit olivat kutsuneet nuoret tytöt hotellihuoneeseensa siilinjärveläisessä kuntoutuskeskuksessa. Syytteet Nilsiän käräjäoikeudessa kaatuivat näytön puuttuessa.

Lääninkomisario Rannio muistuttaa, että kriteerit poliisiksi pääsemiseksi ovat korkeat. – Kuitenkin jokainen ammattiryhmä on läpileikkaus inhimillisistä ihmisistä. Valitettavaa, että mukaan mahtuu kaikenlaista. Rannio muistuttaa, että muistakin ammattikunnista käydään samantapaista keskustelua. Tällä hän viittaa julkiseen ajatustenvaihtoon, jota nyt käydään hoitajien soveltuvuustestauksen ympärillä.

Poliisin käyttäytymistä niin virkatehtävissä kuin yksityiselämässäkin säätelee poliisilaki. Ammattikunnan käytös ei saa vaikuttaa poliisin yleiseen luotettavuuteen tai asioiden hoitoon. Jos lakia ei noudateta, asiaa tutkitaan poliisirikoksena. Tutkijana on aina toinen poliisilaitos.

MTV:n uutiset pyysi lausuntoa poliisin luotettavuudesta myös sisäasiainministeriöltä. Poliisiylijohtaja ei halunnut kommentoida asiaa.

(MTV3-Hanna Holopainen)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.