Poliisi ampui kaljavarasta jalkaan Vantaalla – ei syytettä

Esitutkinnan mukaan mies oli menossa kirves koholla kohti vilkasliikenteistä tietä, kun poliisi ampui häntä takareiteen.

Myymälävarasta Vantaalla ampunutta poliisia vastaan ei nostettu syytettä. Syyttäjän mukaan poliisin voimankäyttö oli tilanteessa tarpeellista ja puolustettavaa.

Kyse oli tapahtumista Myyrmäessä helmikuisena iltapäivänä vuonna 2021. Mies oli vienyt ruokakaupasta laatikollisen olutta ja poistuessaan uhannut vartijaa teräaseella.

Kun poliisi kohtasi miehen kaupan ulkopuolella, mies otti esiin retkikirveen ja nosti sen lyöntiasentoon. Esitutkinnan mukaan poliisi käskytti miestä pudottamaan kirveen, mutta mies kääntyi ja lähti kävelemään kohti vilkasliikenteistä tietä kirves koholla. Poliisi käytti mieheen etälamautinta ja kun sekään ei pysäyttänyt miestä, ampui tätä takareiteen.

– Miehen eteneminen kirveen kanssa kohti vilkasliikenteistä tietä ja bussipysäkkiä iltapäivällä neljän aikaan on täytynyt pysäyttää. Voimankäyttö on ollut tilanteessa tarpeellista ja puolustettavaa ottaen huomioon tapahtumapaikka ja -aika, tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vakavuus ja käytettävissä olevat voimavarat, syyttäjä katsoi päätöksessään.

Poliisia epäiltiin asiassa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä vammantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan tutkinnassa ei ilmennyt todennäköisiä syitä poliisin syyllisyyden tueksi virkarikosepäilyssä. Näin oli syyttäjän mukaan myös vammantuottamuksen kohdalla. Lisäksi siinä syyteoikeus ehti vanhentua.

Syyttäjä teki päätöksensä heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat