Mainos

Poliisi aloittamassa pian kuulustelut HS:n tietovuotojutun takia

Poliisi kertoo aloittavansa todennäköisesti loppiaisen jälkeen kuulustelut Helsingin Sanomien tiedustelulakiuutista koskevassa tutkinnassa.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Markku Ranta-aho ei kommentoi, keitä aiotaan kuulustella, mutta hänen mukaansa kuulusteltavia ihmisiä on useita.

– Useista henkilöistä puhutaan, Ranta-aho sanoo.

– Keskeinen (epäiltyjen) piiri on meillä tiedossa, mutta kuulustelut saattaa tuoda lisää sellaisia henkilöitä esiin, joita on kuulusteltava jatkossa.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa jutun, jonka lähteenä käytettiin Puolustusvoimien salassa pidettäviä asiakirjoja. Keskusrikospoliisi tutkii HS:n uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Vuotoa tutkitaan epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena.

Ranta-ahon mukaan nyt sovitut kuulustelut koskevat epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista, johon poliisi keskittyy tutkinnassa ensin.

Epäiltyä virkasalaisuuden rikkomista tutkitaan erillään. Ranta-aho ei kommentoi, onko poliisilla epäilyä mahdollisesta vuotajasta.

– En voi ottaa kantaa tässä vaiheessa tutkintaa.

Takavarikoitua aineistoa ei tutkittu

Ranta-ahon mukaan poliisi ei ole vielä alkanut tutkia aineistoa, joka takavarikoitiin uutisen tehneeltä toimittajalta. Poliisi teki jutun julkaisemisen jälkeen kotietsinnän HS:n toimittajan asuntoon.

Kotietsintä oli niin sanottu erityinen kotietsintä, jolle on tavallista tiukemmat säännöt, koska toimittajan kotona voi olla lähdesuojan alaista materiaalia.

Etsintä määrättiin KRP:n mukaan, koska poliisilla oli syytä epäillä, että rakennuksen kellarissa oli aiemmin iltapäivällä pyritty tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

– Materiaalia ei ole käyty läpi. Se pitää pystyä aikatauluttamaan etsintävaltuutetun kanssa. Aineistoon ei ole vielä puututtu, se on vielä sinetöitynä säilössä.

Poliisi ei saa jutun esitutkinnassa hyödyntää lähdesuojan alaista materiaalia. Lähdesuoja voidaan murtaa vasta tuomioistuimen päätöksellä, jos epäilty rikos päätyy oikeuskäsittelyyn asti.

Myöskään uusia etsintöjä ei Ranta-ahon mukaan ole tehty. Hänen mukaansa on mahdotonta sanoa, onko sellaisia vielä tulossa.

– Mahdollinen tarve tulee kuulustelujen kautta tai muuten, mutta ei tässä vaiheessa ole suunniteltu uusia etsintöjä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.