Pois, paha tahra: Katso ohjeet yleisimpien tahrojen poistoon

Sitkeästi likaantuneita vaatteita ja huonekaluja ei ole tarpeen paiskoa roskakoriin. Jopa rasva ja huulipuna poistuvat kokeneiden konsteilla.

Entä mikä neuvoksi, kun kalliille matolle on kaatunut lasillinen punaviiniä? Kummallisetkin neuvot voivat osoittautua kullan, tai ainakin sen upean, mutta sottaantuneen juhlatopin tai ulkomailta ostetun maton arvoisiksi.

Mansikkamehua rinnuksilla

Marjojen nauttiminen on terveellistä, mutta marjamehu paidan etumuksessa todisteena herkutteluhetkestä ei ole mukava näky.

Pinteestä pääset ottamalla esille padan tai muun kuumaa vettä kestävän astian. Venytä likaantunut kohta kankaasta padan ylle ja kiinnitä se paikoilleen esimerkiksi vanhanajan kirjontavanteella, tai pyydä paria ystävää tai perheenjäsentä pitelemään kangasta.

Nosta kiehuvan kuumaa vettä sisältävä kattila vähän tahran yläpuolelle ja kaada vesi likaisen kohdan lävitse. Tuloksena on puhdas paita.

Apuna oma sylki

Tuore veri lähtee vaatteesta antiseptisella vetyperoksidilla. Kohdattuaan veren aine alkaa kuplia ja sitten jälki voidaankin huuhdella pois. Toimenpidettä uusitaan niin pitkään, kunnes kohta on puhdas.

Itse asiassa monenlaiset tuoreeltaan huomatut tahrat verestä salaattikastikkeeseen ja musteeseen voi saada siivottua kätevästi kosteuspyyhkeellä. Jos lähistöllä ei kuitenkaan satu olemaan kosteuspyyhkeitä, kipaise saniteettitiloihin ja puhdista tahra syljellä. Sama entsyymi, joka auttaa hajottamaan ruokaa syödessä tepsii myös ruokaan vaatteissa.

Kauneustuotteet out

Märän rasvatahran päälle sirotellaan talkkijauhetta tai soodaa, annetaan kuivua ja harjataan kamaluus pois. Meikit, kuten huulipuna, meikkivoide ja luomiväri, kaikkoavat niin puuvillasta kuin silkistä pumpuliin kastetulla öljyttömällä meikinpoistoaineella.

Vaatetukseen tarrautunut ruoste liukenee sitruunamehulla ja suolalla. Käsittelyn jälkeen jätä vaatekappale kuivumaan aurinkoon. Keino ei ole suositeltava tummille kankaille, jotka menettävät sen ansiosta värinsä.

Hiussprayn toinen elämä

Purkka päätyy helposti sille tarkoittamattomille pinnoille. Huonekalujen verhoilu pelastuu purukumihyökkäyksen jäljiltä ilmastointiteipillä. Painele kaksinkerroin taiteltua teippiä likakohtaan mönjän irrottamiseksi nopeasti.

Musteen joutuminen kankaalle tai matolle ei ole unelmatilanne. Siihen ratkaisun tarjoaa kuitenkin huokea, öljytön hiusspray. Saastunut vaate liotetaan aineessa ja pestään.

Musteen uhriksi joutunut matto käsitellään ensin suihkeella, annetaan kuivahtaa ja lopulta harjataan kevyesti etikalla ja vedellä. Sprayn tehoaineena toimii sen sisältämä alkoholi.

Matolle kaatunut punaviini on juhlien jälkeen mahdollinen päänvaiva, mutta kuten sanonta kuuluu: sillä se lähtee, millä tuleekin. Punaviini kun siivotaan tehokkaasti valkoviinillä tai kivennäisvedellä. Punaviinitahraa voi myös maanitella reilulla lorauksella suolaa, joka imee nesteen itseensä.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja