Poimi ainakin nämä vinkit paleoruokavaliosta itsellesi

Kivikautisella dieetillä on paljon arvostelijoita, mutta ainakin osan paleoruokavalion opeista voi jokainen omia itselleen.

Kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota mukaileva paleoruokavalio kasvattaa suosiotaan. Paleota noudattavat jättävät lautaseltaan pois viljat, palkokasvit, maitotuotteet, alkoholin ja sokerin. Niiden sijaan syödään muun muassa lammasta, kanaa, kalaa, hedelmiä ja monia vihanneksia.

Paleoruokavalion sanotaan madaltavan sydän- ja verisuonitautien riskiä, alentavan verenpainetta ja auttavan painonputoamisessa. Ruokavaliota kritisoivien mukaan se on kuitenkin ajastaan jäljessä. Kriittisimmät huomauttavatkin, että kivikaudella ihmiset kuolivat jo 25-vuotiaana, joten onko järkeä noudattaa heidän ruokavaliotaan?

Kuulostaapa paleoruokavalio hyvältä tai ei, sopivat jotkut sen säännöistä skeptisimmällekin.

Vältä jalostettuja elintarvikkeita

Vaikka tämä sääntö on oleellinen osa paleota, on se myös yleisesti tunnettu terveysohje. Myös tunnettu ruokakirjailija Michael Pollan vakuuttaa, että lisäaineettomien, mahdollisimman luonnonmukaisten ruokien syöminen on terveydelle vain hyväksi.

Yhdistä ruokavalio liikuntaan

Paleo kuuluu kiinteästi yhteen CrossFit-liikuntamuodon kanssa. Vaikka runsas liikunta ei olekaan kaikkien mieleen, terveen elämäntyylin kannalta on vain luontevaa, että ruokavalio ja treenisuunnitelma kulkevat käsi kädessä. Tutkimukset osoittavat, että niiden yhdistäminen on varmin tapa saavuttaa hoikempi vyötärö.

Saavuta hyvä suolatasapaino

Kun jätät valmisruoat pois ruokavaliostasi, tulee ruokavaliostasi vähäsuolainen yrittämättä. Lisäksi paleoruokavalio sisältää myös normaalia enemmän kaliumia. Vähäsuolainen, kaliumpitoinen ruokavalio onkin omiaan pitämään verisuonet terveinä ja verenpaineen matalalla.

Valitse hyviä rasvoja

Paleoruokavalio jättää pois kaikki monityydyttymättömät rasvat ja suosii kertatyydyttämättömiä rasvoja, joita saa muun muassa avokadosta, oliiviöljystä ja kookosöljystä.

Tee itse ruokasi

Noudattaessasi tiukkaa ruokavaliota on sinun vaikeampi valita ravintolan listoilta sopivaa ruokaa tai napata jotain pikaista välipala-automaatista. Se tarkoittaa, että suurimmas osan ruoastasi teet ite. Näin tiedät tasan, mitä siinä on ja miten se kehoosi vaikuttaa.

Älä laske kaloreita

Kivikautiset metsästäjä-keräilijät eivät ainakaan laskeneet kaloreitaan. Vaikka kaloreilla on toki merkitystä, ne eivät ole terveyden määritelmä. Monien ravintofysiologien mielestä kalorit antavat vain suuntaa ruoan hyödystä terveydelle. Ravintorikkaus on parempi mitta terveyttä ajatellen.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja