Pohjoismaisen musiikin tulevaisuus Helsingissä

Ung nordisk musik -tapahtuma on erittäin tärkeä kohtaamistilaisuus nuorille pohjoismaisille säveltäjille, muusikoille ja kapellimestareille.

-Se on myös suurelle yleisölle mainio tilaisuus kuulla tulevien salosten ja lindbergien musiikkia, sanoo tapahtuman tuottaja Osmo Tapio Räihälä. Helsingissä 14.-19. elokuuta järjestettävä Ung nordisk musik esittelee nuorten pohjoismaisten nykysäveltäjien musiikkia.

Ensimmäisen kerran vuonna 1946 järjestetyssä tapahtumassa ovat vuosien varrella esittäytyneet lähes kaikki myöhemmin merkittävän uran tehneet pohjoismaiset säveltäjät. Suomalaisista säveltäjistä festivaalille ovat osallistuneet muiden muassa Einojuhani Rautavaara, Paavo Heininen, Magnus Lindberg ja Esa-Pekka Salonen.

Helsinkiin kokoontuu Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista seitsemän säveltäjää kustakin maasta. Tämänkertaisen isäntämaan Suomen edustajia on yhdeksän. Nuoria suomalaisedustajia tapahtumassa ovat säveltäjät Harri Kerko, Lauri Kilpiö, Kimmo Kuitunen, Perttu Haapanen, Asko Hyvärinen, Tommi Kärkkäinen, Uljas Voitto Pulkkis, Olli Virtaperko ja Kristian Rusila.

Tapahtuman seitsemässä konsertissa kuullaan 42 nykysävellystä. Niistä kolme on konkareiden Heinisen, Lindbergin ja Salosen uusia teoksia.

Aivan tuore on myös esimerkiksi Queen Elizabeth -kilpailun viime vuonna voittaneen Uljas Voitto Pulkkisin viulukonsertto Enchanted Garden, jota tuottaja Räihä ennakoi yhdeksi festivaalin kohokohdista. Se kuullaan Finlandia-talossa torstai-iltana.

Solistina on Jaakko Kuusisto.

-Pääsääntöisesti myös teokset esittävät muusikot ovat nuoria ja edustavat oman ikäpolvensa - 20-30-vuotiaitten - ehdotonta parhaimmistoa. He, niin kuin säveltäjätkin, ovat nuoresta iästään huolimatta jo ammattilaisia, Räihä sanoo. Orkestereina ovat nuorten suomalaismuusikoiden Uusinta-kamariorkesteri, Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan orkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri.

Musiikkia johtamassa nähdään muiden muassa kevään Sibelius-kapellimestarikisassa hyvin pärjännyt Jani Telaranta. Konsertteja pidetään Finlandia-talon lisäksi muun muassa oopperatalon Alminsalissa, Suomenlinnan Tenalji von Fersen -salissa ja Sibelius-Akatemiassa. Ensi vuonna nuoret kyvyt kokoontuvat Århusiin Tanskaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat