Tällainen on maailman eristynein, kivikautta elävä heimo, joka surmasi saarnaaja-Johnin: Jättitsunamin tuhoja tutkinut helikopterikin sai vastaansa nuolisateen – jopa saaren kuvaaminen kiellettiin lailla

1:12

Intian valtamerellä sijaitseva eristäytynyt Pohjois-Sentinelin saari nousi tällä viikolla julkisuuteen vuosien tauon jälkeen, kun amerikkalaisen seikkailijan ja lähetyssaarnaajan kerrottiin kuolleen saaren alkuperäiskansan ampumiin nuoliin. Mitä saarta asuttavasta kansasta tiedetään?

Videolla näkyy muun muassa, kun intialaiset tuotavat kookospähkinöitä sentineliläisille. Kookospalmut eivät kasva saarella, mutta sentineliläiset näyttävät kuitenkin arvostavan niitä.

Täydellä varmuudella maailman eristyneimman asutun paikan ihmisistä ei tiedetä paljoakaan. Andamaanien saariryhmään kuuluvaa saarta asuttaa sentineliläisiksi nimetty kansa, joka suhtautuu lähes poikkeuksetta vihamielisesti kaikkiin ulkopuolisiin.

Kaikki kontaktiyritykset lopetettu

Sentineliläisten uskotaan asuttaneen saaren noin 60 000 vuotta sitten. Heidän etnisestä tai kielellisestä alkuperästään ei ole mitään varmuutta. On mahdollista, että väestö on siirtynyt saarelle Itä-Afrikasta. Toisaalta on esitetty, että väestö olisi melanesialaista alkuperää ja saapunut saarelle ehkä nykyisen Australian pohjoispuolelta. Nykyään melanesialaisia kansoja asuu muun muassa Papua Uudessa-Guineassa, Vanuatulla, Fidžillä ja Salomonsaarilla.

Saaren muodollisesti hallitseva Intia onkin Pohjois-Sentinelin ainutlaatuista kivikautista kulttuuria suojellakseen lopettanut kaikki yhteydenottoyrityksen sentineliläisiin. Vuoteen 1996 asti Intian viranomaiset yrittivät tuloksetta päästä rauhanomaiseen kontaktiin saarelaisten kanssa.

Tiettävästi ainoa rauhanomainen kohtaaminen sentineliläisten kanssa tapahtui vuonna 1991, jolloin ryhmä Intian hallinnon edustajia ja antropologeja toi saaren rantahietikolle kokoospähkinöitä.

Vuonna 2004 Intian pelastusviranomaiset pyrkivät tarkastamaan alueella tapahtuneen tapaninpäivän maanjäristyksen ja tsunamin mahdollisesti saarella aiheuttamia tuhoja. Sentineliläiset hyökkäsivät myös tuolloin jousipyssyillä helikopteria vastaan.

Lähestyminen viittä merimailia (9,26 kilometriä) lähemmäksi Pohjois-Sentineliä tai yhteydenottoyritykset saaren asukkaisiin on nyttemmin kielletty. Viime vuonna kieltoa laajennettiin koskemaan myös saaren kuvaamista. Kiellon rikkomisesta voi saada useiden vuosien vankeusrangaistuksen.

Alkuperäiskansa on vakavasti uhanalainen – ehkä vain 15 jäljellä

Vaikka Andamaanien ja Nikobaarien saariryhmät kuuluvatkin Intialle, ne sijaitsevat maantieteellisesti lähempänä Thaimaata, Myanmaria ja Malesiaa kuin Intiaa. Suomalaistenkin suosimaan Phuketin lomakohteeseen on Pohjois-Sentineliltä matkaa noin 790 kilometriä.

Saari on pinta-alaltaan noin 60 neliökilometriä. Sen eteläpuolella sijaitsee asumaton Etelä-Sentinel, joka on kooltaan vain 1,6 neliökilometriä.

Sentineliläisten määrästä ei ole tarkkoja tietoja. Intian vuoden 2011 väestönlaskennassa saarella arvioitiin asuvan 15 ihmistä, joista 12 miehiä ja 3 naisia.

Jotkut arviot puhuvat jopa 200 sentineliläisestä. Suuret erot johtuvat siitä, että saarella ei voida tehdä kunnollista väestönlaskentaa, vaan luvut perustuvat helikopterilennoilla nähtyihin ihmisiin.

Ei maanviljelyä

Saaren asukkaat ovat metsästäjä-keräilijöitä. He elävät tiettävästi kivikaudella eivätkä tunne maanviljelystä. Väestön uskotaan metsästävän jousipyssyillä pienriistaa ja saalistavan yksinkertaisilla välineillä lähinnä rapuja merestä.

On mahdollista, että saarella ei myöskään tunneta tulentekoa. Sentineliläiset pyrkivät mahdollisesti ylläpitämään esimerkiksi salamaniskuista syttynyttä tulta.

Sentineliläisten tiedetään puhuvan omaa kieltään. Kieli tunnetaan kuitenkin erittäin huonosti. Kielellä ei uskota olevaan lainkaan sukukieliä.

Alueen muut kansat ovat suhtautuneet ulkopuolisiin sovinnollisemmin kuin sentinelit. Sentinelin lähimpiä naapurikansoja ovat Andamaanien alkuperäiskansoihin kuuluvat jarawat ja önget. Sentineliäisten tai heidän kielensä on joskus arveltu olevan sukua jarawille tai öngelle, mutta mitään varmuutta asiasta ei ole.

Sentileliäisten kanssa kontaktiin yrittäneet jarawat kertoivat, etteivät voineet ymmärtää sentineliläisten puhetta. Jarawat itse hyväksyivät ulkomaailman yhteydenotot ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1997. Ennen tuota vuotta myös jarawat vastustivat aggressiivisesti ulkomaailman yhteydenottoja.

Jarawoihin kuuluu enimillään 400 jäsentä. Heidänkin kulttuuriaan tunnetaan edelleen varsin huonosti.

Intian lait eivät ole voimassa

Pohjois-Sentinel kuuluu Andamaanien ja Nikobaarien erityishallintoalueeseen. Intia säätää laillla Pohjois-Sentinelin alkuperäiskansan itsehallinnosta.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka saari kuuluukin Intiaan, eivät Intian lait ole siellä voimassa. Intian viranomaisilla ei ole muodollista oikeutta saati käytännöllisiä mahdollisuuksia pidättää saarelta ketään. 

Intian hallitus on lopettanut saarelle suuntautuvat tutkimusmatkayritykset vuonna 1996, ja pyrkii nyt suojelemaan sentineliläisten ainutlaatuista yhteiskuntaa muulta maailmalta.

Kulttuurivaikutteiden ohella harvalukuisten sentineliläisten uhkana ovat myös ulkopuoliset sairaudet kuten influenssa tai tuhkarokko, joille väestöllä ei ole vastustuskykyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja