Mainos

Saarnaaja-Johnin, 27, elämä päättyi nuolisateeseen maailman suljetuimmalla saarella – perheeltä koskettava kirjoitus: "Annamme anteeksi niille, jotka tappoivat hänet"

0:45

27-vuotiaan amerikkalaismiehen kerrotaan kuolleen eristäytyneellä Pohjois-Sentinelin saarella Intian valtamerellä alkuperäisväestön hyökkäyksessä viime viikolla. Sentinelin asukkaat elävät täysin eristyksessä muusta maailmasta.

Poliisi vahvistaa kuolemantapauksen ja kertoo kuolleen olevan Yhdysvaltojen kansalainen John Allen Chau.

– Olemme vastaanottaneet ilmoituksen murhasta, sanoo poliisipäällikkö Dependra Pathak Andamaanien ja Nikobaarien poliisista.

Pathak sanoo, että Chau oli palkannut seitsemän paikallista kalastajaa, jotka kuljettivat hänet kielletylle Pohjois-Sentinelin saarelle. Kalastajat ovat Pathakin mukaan pidätetty.

Jo saaren kuvaaminen on lailla kielletty

Pohjois-Sentinelin alkuperäiskansa on vakavasti uhanalainen. Sentineliläisiä on mahdollisesti jäljellä vain joitakin kymmeniä.

Lähestyminen viittä merimailia (9,26 kilometriä) lähemmäksi Pohjois-Sentineliä tai yhteydenottoyritykset saaren asukkaisiin on kielletty Intian päätöksellä. Viime vuodesta lähtien myös saarten kuvaaminen on ollut kiellettyä. Kiellon rikkomisesta voi saada useiden vuosien vankeusrangaistuksen.

Mediatietojen mukaan Chau kuoli jousipyssyillä ammuttuihin nuoliin. Paikallisväestön kerrotaan myös haudanneen Chaun ruumiin rantahiekkaan.

Haavoittui, mutta palasi saarelle

Kalastajat ovat kertoneet pysäyttäneensä veneen noin 500-700 metrin päähän rannasta. Chaun kerrotaan jatkaneen saaren rantaan kanootilla. Hän palasi samana päivänä kanootillaan takaisin kalastuslaivaan. Tuolloin hän oli haavoittunut nuolista. Sentineliläisten kerrotaan rikkoneen hänen kanoottinsa.

Chau oli kuitenkin palannut seuraavana päivänä saarelle uimalla. Hän ei enää palannut toiselta maihinnousultaan ja myöhemmin kalastajat näkivät sentineliläisten raahaavan Chaun ruumista.

Pathak kertoo, että Intian viranomaiset suunnittelevat Chaun ruumiin hakemista saarelta.

– Meillä on rannikkovartiostosta, poliiseista, alkuperäiskansojen hyvinvoinnin viraston virkailijoista ja metsäasiantuntijoista koostuva ryhmä, joka suunnittelee, miten hakea ruumis saarelta.

Edellisen kerran sentineliläisten tiedetään tappaneen ulkopuolisia vuonna 2006. Tuolloin kaksi rapuja saalistamassa ollut juopunutta intialaista kalastajaa ajautui vahingossa saaren rantaan ja nousi maihin. Sentineliläiset tappoivat molemmat ja hautasivat heidät. Intian viranomaiset päättivät tuolloin olla hakematta ruumiita saarelta, kun saarta lähestynyt helikopteri kohtasi nuoliryöpyn.

Vuonna 2004 Intian pelastusviranomaiset pyrkivät tarkastamaan alueella tapahtuneen tapaninpäivän maanjäristyksen ja tsunamin mahdollisesti saarella aiheuttamia tuhoja. Sentineliläiset hyökkäsivät myös tuolloin jousipyssyillä helikopteria vastaan.

”Saarnaaja, seikkailija ja tutkimusmatkailija”

Chau on kuvaillut itseään blogissaan ”seikkailijaksi ja tutkimusmatkailijaksi”. Hänellä on Instagram-tili, jossa hän julkaisi kuvia Andamaaneilta. Chau oli vieraillut alueella aiemmin vuosina 2015 ja 2016.

Chau oli antanut kalastajille ohjeet palata kotiinsa, jos hän ei palaa määräaikaan mennessä. Chau antoi myös muistiinpanonsa kalastajille luovutettavaksi hänen ystävälleen.

Muistiinpanoissaan hän kertoi muun muassa vieneensä sentineliläisille lahjaksi saksia, hakaneuloja ja jalkapallon.

Lähde kertoo Chaun kirjoittaneen, että hän menee saarelle "tuodakseen Jeesuksen valtakunnan hallitsemaan" saarta.

– Älkää olko heille [sentineliläisille] tai Jumalalle vihaisia, jos kuolen siellä, Daily Mail kertoo hänen kirjoittaneen.

Tänään tilille ilmestyi John Chaun muistokirjoitus, jonka allekirjoittajaksi on merkitty Chaun perhe.

– Hän rakasti Jumalaa ja apua tarvitsevien auttamista. Hän ei tuntenut mitään muuta kuin rakkautta sentineliläisiä kohtaan. Annamme anteeksi niille, jotka tappoivat hänet, muistokirjoituksessa todetaan.

Perhe pyysi myös, etteivät Intian viranomaiset asettaisi Chaun saarelle vieneitä kalastajia syytteeseen.

CNN:n mukaan Chau saapui Intiaan turistiviisumia käyttäen. Saapumisensa jälkeen hän suuntasi Andamaaneille käännyttääkseen alueen alkuperäiskansoja kristinuskoon.

– Emme pidä häntä turistina. Hän saapui maahan käyttäen turistiviisumia, mutta hänen todellinen tarkoituksensa oli käännyttää Pohjois-Sentinelin asukkaita kristinuskoon, Pathak sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja