Mainos

Pohjois-Korean leiriltä paennut Suomeen vierailulle

Shin Dong-hyuk (29) on tiettävästi ensimmäinen ihminen, joka on syntynyt Pohjois-Korean kidutusleirillä ja päässyt sieltä pakoon. Leiri 14 – Pako Pohjois-Koreasta ilmestyy suomeksi elokuussa. Shin Dong-hyuk ja Leiri 14 -kirjan kirjoittaja The Washington Post -lehden toimituspäällikkö Blaine Harden tulevat Suomeen mainostamaan kirjaa alkusyksystä.

Pohjois-Koreassa on ollut vankileirejä jo kolmen sukupolven ajan. Niissä arvioidaan pidettävän yli 150 000 vankia, joista suurin osa ei tiedä edes sitä, mistä heitä syytetään. Olot ovat hirveät. Pakkotyö, hakkaaminen, raiskaukset ja hidas nälkään näännyttäminen ovat arkipäivää. Yleensä vain kuolema vapauttaa leiriltä.

Shin Dong-hyuk syntyi vankileirillä numero 14 vuonna 1982. Hän kasvoi 23 vuotta suljetulla leirillä ja luuli, että sen moraalinen alennustila kuuluu ihmisen tavanomaiseen käyttäytymiseen. Hän oppi, että elämässä pärjää parhaiten, kun pettää perheensä ja vankitoverinsa. Aivopesty Shin luuli myös, että on aivan normaalia, kun opettaja hakkaa 6-vuotiaan hengiltä koko luokan edessä. Opettaja oli löytänyt tytön taskusta viisi vehnänjyvää.

Shin ei tiennyt mitään leirien ulkopuolisesta maailmasta kunnes hän ystävystyi uuden vangin kanssa. Häneltä Shin kuuli ensimmäistä kertaa, että Pohjois-Korean lisäksi on olemassa muitakin maita ja että maapallo on pyöreä. Eniten hän kuitenkin lumoutui tuon vangin kertoessa ruuasta.

Vuonna 2005 ainaisen nälän ajama Shin pääsi monen onnenpotkun ansiosta pakenemaan ensin Kiinaan ja sieltä Yhdysvaltoihin, missä hän elää nykyään.

Gummerus julkaisee Shinin tarinan yhteistyössä Suomen Amnesty Internationalin kanssa. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan yksi euro Amnestyn ihmisoikeustyöhön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.