Pohjois-Korea voitti ja Rodman hävisi ping pong -diplomatiassa

Niin sanotun ping pong -diplomatian keinot on jälleen otettu käyttöön maailman politiikassa. Kun 70-luvulla USA:n ja Kiinan suhteita parannettiin kutsumalla pöytätenniksen pelaajia Yhdysvaltoihin näyttämään taitojaan, niin nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat nostattavat henkeä Iranissa ja Pohjois-Koreassa.

Suomalaisen asiantuntijan mukaan tässä julkisuustempussa voittajaksi selvisi Pohjois-Korea.

Helmikuussa 1972 Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon saapui historialliselle vierailulle Kiinaan. Tämä suurvaltojen suhteiden lämmitys onnistui pöytätenniksen avulla. Ping pong -vierailuja tehtiin puolin ja toisin. Tämä oli USA:n presidentiltä ja hallitukselta ovela veto, olivathan kiinalaiset pelaajat suvereenisti maailman parhaita. Tätä samaa metodia on käytetty jälleen. Nyt ping pong -diplomatiaa tehdään mm. Pohjois-Koreassa ja Iranissa.

– Kun puhutaan Pohjois-Koreasta ja Iranista niin suhteet ovat etäiset, ne ovat kylmät. Nämä ovat sellaisia pieniä siirtoja, mutta mitään suurta läpimurtoa ei ole nähtävissä. Selkeästi jotain orastavaa saattaa olla tekeillä, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Rodman: "Rakastan Kim Jong Unia!"

Entinen NBA-tähti Dennis Rodman vieraili vastikään Pohjois-Koreassa. Yhdysvaltalainen Rodman vietti suljetussa maassa neljä päivää kuvaamassa tv-ohjelmaa. Hän osallistui Pohjois-Korean johtajan seurueessa illalliselle ja koripallo-otteluun. Maailman tähti pääsi todella tapaamaan presidentti Kim Jong Unia ja heistä tuli ainakin kansainvälisen halauskuvien perusteella ylimmät ystävät. Tarjoilu oli toiminut humalaan saakka ja 10-ruokalajin menu maistunut.

– Kim on upea poika! Todella mahtava, rakastan häntä. Hän on kuin isänsä ja isoisänsä, jotka olivat hienoja johtajia. Kim on hyvin rehellinen ja rakastaa vaimoaan kovasti, kehuskeli koripallotähti medialle Pjongjangissa.

Pian tämän jälkeen Rodman on saanut selitellä vierailuaan ja sanojaan, onhan Pohjois-Korea vastikään uhitellut Yhdysvaltoja ydinaseella. Kim Jong Unilla ei ole ollut aikaa keskustella ydinaseohjelmasta ulkovaltojen kanssa, mutta koripallomatsiin Rodmanin kanssa hän tuli mielellään. Nyt maailmalla toivotaan, että jotain hyötyä julkkistapaamisista olisi. Kim oli sanonut Rodmanille toivovansa, että tulevat urheilutapahtumat edistävät "yhteisymmärrystä kahden kansan välillä." Rodman sanoo, että Kim odottaa vain yhtä asiaa – Obaman soittoa.

– Kim Jong Un myös sanoi yhden tärkeän asian. Hän ei halua sotaa, kertoo Rodman.

Pohjois-Korean ja kansainvälisen yhteisön välit kiristyivät viimeksi viime kuussa, kun Pohjois-Korea teki kolmannen ydinkokeensa.

– Tässä julkisuustempussa voittajana selvisi Pohjois-Korea. He onnistuivat kiillottamaan maan julkisuuskuvaa, vaikka samaan aikaan me tiedämme karun totuuden maan arjesta, vankileireistä, ihmisloukkauksista. Pohjois-Korealla on selkeästi vähän uutta ja nuorekkaampaa näkökulmaa julkisuuskuvan muokkaamiseen kuin ehkä aikaisemmin, sanoo Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Rodmanin julkisuustemppua parempana esimerkkinä Aaltola pitää Googlen tammikuista vierailua suljetussa maassa. Hakukoneyhtiö Googlen hallituksen puheenjohtaja Eric Schmidt kehotti Pohjois-Korean viranomaisia avaamaan pääsyn nettiin, jos he haluavat kehittää talouttaan.

– Kun maailmasta tulee entistä enemmän verkostoitunut, vaikuttaa heidän päätöksensä olla virtuaalisesti eristettynä hyvin paljon heidän maailmankuvaansa, sanoi Schmidt tiedotustilaisuudessa Pekingissä. Itse Kim Jong Unia Google-johtaja ei kuitenkaan päässyt tapaamaan.

"Rodman Pohjois-Korean asiantuntijana – pelottavaa"

Yhdysvalloissa Rodmanin vierailu herätti suurta keskustelua ja närää. Mm. entinen valtion virkamies kertoi, että on aika pelottavaa, että Rodman on ainoa amerikkalainen, joka tuntee Kim Jong Unin parhaiten. Yhdysvaltain ulkoministeriö on kiistänyt millään tavalla osallistuneensa Rodmanin vierailuun.

– Pohjois-Korean pitäisi ruokkia omaa kansaansa ennemmin kuin illallistaa ulkomaalaisten vieraiden kanssa, sanotaan USA:n ulkoministeriöstä.

Ahkerana tviittaajana tunnettu Rodman puolestaan haluaa kohulle lopun.

– En ole poliitikko. Kim Jong Un ja pohjoiskorealaiset ovat koripallofaneja. Rakastan kaikkia. Piste. Tarinan loppu, tviittaa Rodman.

Iran ja USA painii

Iranissa puolestaan presidentti Ahmadinejad nautti vastikään – tietysti vain miesseurassa – painiottelusta ja palkitsee amerikkalaisia pronssimitalisteja. Jotain diplomatiaa on myös tässä, kun kyseessä on kuitenkin Iranin vihollinen numero yksi.

– Iranin suhteen asiat ovat olleet pitkään jäissä ja siellä on kohta tulossa vaalit, joten tässä haetaan nyt "monen tasoista peliä", tietysti Yhdysvallat haluaisi päästä suoriin neuvotteluihin ja Iranillakin on siihen iso syy, koska talouspakotteet puraisevat tavallista iranilaista aika kovaa. Eli haluttaisiin estää konfliktin eskaloituminen ja siinä tämänkin kaltaisia keinoja voidaan käyttää. Aivan kuten kuuluisassa Kiinan ja Yhdysvaltojen ping pong -diplomatiassa aikanaan, kertoo Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista MTV3:lle.

Voisikohan maailmaa oikeasti urheilla paremmaksi? Vaikka erätauolla ja pukuhuoneissa.

Katso Tanja Huutosen juttu (Kymmenen uutiset 5.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat