Mainos

Pohjois-Korea syyttää USA:ta neuvottelujen vaarantamisesta

Kuuden maan Pekingissä käymät keskustelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta ovat päättyneet epäselvissä tunnelmissa.

Pohjois-Korean ydinkriisiä käsitelleet kuuden maan neuvottelut ovat päättyneet Pekingissä. Pohjois-Korea syytti päätöspäivänä Yhdysvaltoja keskustelujen vaarantamisesta.

Maan virallinen uutistoimisto KCNA esitti lisäksi Pohjois-Korean vaatimukset. Pohjois-Korea toisti vaatimuksensa Yhdysvaltain kanssa solmittavasta hyökkäämättömyyssopimuksesta. Maa haluaa myös takeet talousyhteistyöstä Japanin ja Etelä-Korean kanssa. Vastineeksi se lupaa olla valmistamatta ydinaseita, lopettaa ohjusviennin ja niiden kokeet sekä suostua tarkastuskäynteihin.

Pohjois-Korea vaatii lisäksi ongelmien ratkaisemista yhtenä pakettina. Sen mukaan Yhdysvaltain vihamielinen asenne vaarantaa keskustelujen jatkamisen. Maa väittää, että Yhdysvallat on valmis jatkamaan keskusteluja vasta, kun Pohjois-Korea on ilmoittanut ydinohjelmansa lopettamisesta.
Venäjän ja Etelä-Korean edustajat ilmoittivat eilen, että keskusteluja on päätetty jatkaa lokakuussa. Koreat, Kiina, Japani, Yhdysvallat ja Venäjä keskustelivat Pekingissä kolme päivää Pohjois-Korean ydinkriisistä.

Etelä-Korea: Keskusteluista ei julkilausumaa

Neuvottelut näyttävät päättyneen epäselvissä tunnelmissa. Uutistoimistot ovat välittäneet ristiriitaisia viestejä keskustelujen tuloksista.

Etelä-Korean edustaja ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei keskusteluista annettu yhteistä loppujulkilausumaa eikä niiden jatkamisen ajankohdasta sovittu. Etelä-Korean mukaan isäntämaa Kiina tekee yhteenvedon keskusteluista. Etelä-Korean edustaja sanoi myös, että keskustelujen jatkosta päätetään myöhemmin. Reutersin mukaan Kiina on kuitenkin ilmoittanut keskustelujen jatkumisesta lokakuussa. Reuters kertoi myös uutistoimisto Kyodoa siteeraten, ettei ajankohtaa oltu sovittu.

Osapuolet olivat Etelä-Korean mukaan sopineet pyrkivänsä Pohjois-Korean ydinkriisin ratkaisemiseen rauhanomaisesti. Myös siitä oltiin yhtä mieltä, että Korean niemimaan tulee olla ydinaseeton. Kiinan mukaan keskusteluissa saavutettiin edistystä, vaikka erimielisyyksiä onkin edelleen.

ElBaradei: Pohjois-Koreaan ei voi luottaa

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei sanoi tänään Wienissä, että Pohjois-Korea on syyllistynyt ydinaseilla kiristämiseen eikä siihen voi luottaa.

ElBaradei antoi lausuntonsa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa. Hän korosti kuitenkin, että IAEA haluaa tehdä yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa ja saada maan takaisin mukaan ydinsulkusopimukseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 29.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.