Mainos

Pohjois-Korea on Ruotsille velkaa 300 miljoonan euron edestä Volvoja – maksumuistutuksia lähetetty 40 vuotta

Ruotsalaisilla oli 40 vuotta sitten kunnianhimoisia tavoitteita Pohjois-Korean suhteen. Kaunis ajatus koki kuitenkin kovan kolauksen.

1960-luvun lopulla Pohjois-Korean talous oli hienossa nousussa. Ruotsissa heräsi ajatus, että eristäytyneen valtion kanssa voisi alkaa käymään kauppaa. Autovalmistaja Volvo oli yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka päätti hyödyntää harvinaislaatuisen tilaisuuden.

Kauppatavaraksi valikoitui lopulta Volvo 144, joita rahdattiin Pohjois-Koreaan tuhat kappaletta vuonna 1974. Osa näistä autoista toimii edelleen takseina maan pääkaupungissa Pjongjangissa. Kunnioitettava suoritus selvitä 40 vuotta Pohjois-Korean ei-niin-hyväkuntoisilla teillä.

Ongelma on kuitenkin se, että autoja ei koskaan maksettu Volvolle. Velka oli tarkoitus maksaa kuparina ja sinkkinä Ruotsin valtiolle, ja valtion rahana Volvolle, mutta Pohjois-Korean asiantuntijat olivat arvioineet maan varannot pahasti pieleen. He eivät myöskään olleet varautuneet kuparin ja sinkin hintaromahdukseen.

Ei ole kovin todennäköistä, että Volvo lähtisi rahojaan tosissaan perimään, vaikka kaikkine korkoineen velan määrä hipookin jo 300 miljoonaa euroa. Ruotsi sen sijaan muistuttelee Pohjois-Koreaa useamman kerran vuodessa rästissä olevista maksuista – kuten se on tehnyt yli 40 vuoden ajan.

On laskettu, että jos kaikki autot saataisiin myytyä niiden tämänhetkisen arvon mukaan, ei sillä kuitattaisi kuin 0,6 prosenttia koko velkataakasta.

Ruotsin Pjongjangin suurlähetystö julkaisi Twitterissä vuosi sitten kuvan yhdestä edelleen käytössä olevasta taksi-Volvosta. Lähetystön mukaan auton mittarissa on lähes puoli miljoonaa kilometriä.

Lähde: Newsweek

***

0:52

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja