Mainos

Pohjanmaan Raamattu-vyöhyke näkyy aborttitilastoissa

Tehtyjen aborttien määrä Suomessa vaihtelee maakunnittain suuresti. Viime vuonna vähiten keskeytyksiä oli Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa tehtiin tuhatta naista kohden vain 6,6 raskaudenkeskeytystä, kun keskiarvo koko maassa on 8,7.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sairaanhoitopiirien välisiä eroja selittävät tekijät ovat hyvin tiedossa, eivätkä Keski-Pohjanmaan matalat lukemat ole yllätys.

– Kaikissa Pohjoismaissa on niin sanottu Raamattu-vyöhyke, joissa on hieman enemmän uskonnollista porukkaa. Suomessa tähän alueeseen kuuluvat kaikki Pohjanmaan sairaanhoitopiirit, kertoo tutkimusprofessori Mika Gissler.

Lähes tasoihin Keski-Pohjanmaan kanssa pääsi Etelä-Karjala, missä tuhatta 15–49-vuotiasta naista kohden tehtiin 6,7 aborttia. Etelä-Karjala ei kuulu Raamattu-vyöhykkeeseen, joten siellä selittäväksi tekijäksi nousee sairaanhoitopiirin pieni koko.

Pienen väkimäärän Etelä-Karjalassa yksittäisten vuosien välinen vaihtelu voi olla suurta ja aiheuttaa siten tilastopoikkeaman. Pitemmällä ajalla tarkasteltuna Pohjanmaan sairaanhoitopiirit erottuvat selvästi muusta maasta.

Ahvenanmaalla naidaan Ruotsin malliin

Raskaudenkeskeytystilaston kärkeä piti viime vuonna hallussaan Ahvenanmaa sekä Kemin ja Tornion alueella sijaitseva Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri. Molemmissa tuhatta naista kohden tehtiin 12,2 raskaudenkeskeytystä.

Tavallisesti Ahvenanmaalla menee terveysasioissa muuta maata paremmin, mutta tässä tapauksessa tilastot ovat saarimaakuntaa vastaan. THL:n mukaan Ruotsin tapakulttuurin vaikutus tuntunee Ahvenanmaalla tässäkin asiassa.

– Ruotsin aborttiluvut ovat kaksinkertaiset Suomeen nähden. Siellä aborttia ei pidetä terveysongelmana, vaan kyseessä on enemmänkin naisen oikeus, Gissler pohtii.

Muissa Pohjoismaissa aborttilainsäädäntö on Suomea vapaampaa: Tanskassa ja Norjassa raskaudenkeskeytykseen ei kysellä syitä ennen 12:tta raskausviikkoa, Ruotsissa raja on 18 viikkoa. Suomessa aborttiin vaaditaan erillinen syy, esimerkiksi lapsen syntymälle huono elämäntilanne. Lupa kuitenkin myönnetään melko kevyesti.

Villiä menoa Lapissa

Siinä missä Pohjanmaan maakunnissa tehdään perinteisesti vähän abortteja, on Lappi yhtä perinteisesti tilaston kärkipäätä yhdessä Ahvenanmaan kanssa. Viime vuonna Lapin sairaanhoitopiirissä tehtiin 10 aborttia tuhatta naista kohden.

–Myös Ruotsissa ja Norjassa Lappi erottuu muusta maasta aborttitilastoissa. Niin Suomen, Norjan kuin Ruotsinkin Lapissa lastenhankkimisikä on muita maakuntia matalampi. Myös teiniraskauksia on enemmän. Pohjoisessa tämä lisääntymiskäyttäytyminen on selvästi erilaista etelään verrattuna, sanoo tutkimusprofessori Gissler.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja