Pohjanmaalla aivokalvontulehdusta – syynä likainen uimavesi?

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää mahdollisena, että uimavesi on sairastuttanut kaksi nuorta poikaa Etelä-Pohjanmaalla.

Sanomalehti Pohjalainen kertoi tiistaina, että ainakin kahdella 14-16-vuotiaalla laihialaispojalla on todettu virusperäinen aivokalvontulehdus. Myös kolmas poika on lehden mukaan ollut hoidossa Vaasan keskussairaalassa aivokalvontulehduksen oireiden takia.  

Pohjalaisen haastattelema Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri pitää mahdollisena, että virus olisi peräisin likaisesta uimavedestä. Tulehduksen saaneiden poikien tiedetään uineen paikallisella louhoksella, joka ei ole kunnan virallinen uimapaikka.  

– Enterot ovat suolistoviruksia, jotka leviävät ulosteen ja pisaratartunnan kautta. On ihan mahdollista, että vesistössä on virusta, joka on tarttunut ihmiseen, kertoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:n virologian yksiköstä.  

– Pidän tätä samantyyppisenä asiana kuin tänä kesänä jyllännyttä norovirusta, joka on levinnyt vesien välityksellä. Virukset leviävät helposti, kun ihmisiä on paljon koolla samassa paikassa. Vesi toimii vain välittäjänä.  

Savolainen-Kopran mukaan alkusyksy on enterovirusten esiintyvyyden huippuaikaa. Suurimmalla osalla infektiot ovat oireettomia tai oireina on lievä flunssa. Jotkut saavat vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehduksen. Virusperäisen aivokalvontulehduksen oireita ovat korkea kuume ja päänsärky. 

Murtovesistä oireita pohjoisessa  

Vähäsuolaisten murtovesien puolestaan epäillään levittäneen Pohjois-Pohjanmaalla Vibrio cholerae -bakteeria, joka voi aiheuttaa haava- ja yleisinfektioita sekä ripulitaudin. Sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikolla, että kolmelta potilaalta on löydetty bakteeri. Ainakin kahdessa tapauksessa henkilö oli uinut murtovedessä. Murtovesialueella merivesi sekoittuu jokisuiston makeaan veteen.  

– Kyseistä bakteeria tavataan Suomessakin helteisinä kesinä, mutta ei se meillä yleinen löydös ole, kertoo johtava asiantuntija Saara Salmenlinna THL:n bakterologian yksiköstä.  

Salmenlinna muistuttaa, että Suomessa ei esiinny koleratoksiinia tuottavaa, varsinaista koleran aiheuttajabakteeria.  

Virallisilta uimarannoilta tutkitaan säännöllisesti suolistoperäistä saastumista kuvaavat indikaattoribakteerit, E. coli ja suolistoperäiset enterokokit.  

Lue myös:

    Uusimmat