Pk-yritysten näkymät kirkastuneet tuntuvasti koronasumun hälvetessä

Miten suuret ja pienet yritykset ovat pärjänneet koronakriisin keskellä? 2:50
Uutisaamussa käytiin heinäkuussa läpi sitä, miten suuret ja pienet yritykset ovat pärjänneet koronakriisistä.

Pienten ja keskisuurten yritysten tulevaisuudennäkymät ovat kevään jälkeen parantuneet selvästi koronapandemian hellittäessä, ilmenee tuoreesta Pk-yritysbarometristä.

Kyselyyn vastanneissa pk-yrityksissä odotetaan talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna hyvää vauhtia. Odotukset oman yrityksen liikevaihdon kasvusta ovat vahvistuneet koronaa edeltävälle tasolle.

Myös odotukset yrityksen kannattavuudesta ovat lähestymässä tasoa, jolla ne olivat ennen koronapandemiaa. Kannattavuutta koskevissa odotuksissa heijastuu kuitenkin yhä epävarmuus tulevasta, ja ne jäävät alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Investointeja arvioidaan vähennettävän

Näkymien paranemisesta huolimatta investoinnit eivät näytä vielä pääsevän vauhtiin. Barometriin vastanneet pk-yritykset arvioivat edelleen vähentävänsä lievästi investointejaan lähiaikoina.

Odotukset henkilöstön määrän kehityksestä nousivat kevääseen verrattuna. Taso on kuitenkin alle normaalin pitkän aikavälin tason. Suuri enemmistö, eli reilut 70 prosenttia pk-yrityksistä aikoo säilyttää nykyisen henkilömääränsä.

Yrityksissä ennakoidaan, että tuotantokustannuksiin on luvassa tuntuvaa nousua. Erityisesti raaka-aineiden ja muiden välituotteiden hintojen odotetaan nousevan enemmän kuin aikaisemmin.

Suomen Yrittäjien, työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran teettämän tutkimuksen toteutti Taloustutkimus kesä- ja heinäkuussa. Siihen vastasi lähes 4 600 pienen tai keskisuuren yrityksen edustajaa.

Lue myös:

    Uusimmat