toim. Kati Nappa
Klaukkalan yläasteella EU:n kansainvälisyyskasvatus toimii LinguaE-projektina. Teemana ovat ruoka, musiikki ja tavat - Pohjois- ja Etelä-Eurooppaa yhdistävät tekijät. Suomalaiset koululaiset kävivät Italiassa ja nyt italialaiset nuoret ovat kahden viikon vastavierailulla Suomessa. Nuoret valmistavat pizaa ja tutti-fruttia
Pizza Margherita 2:lle tai 4:lle
Pohja:
1 dl vettä
10 g hiivaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa
n.2-2 dl (200 g) vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
Pinnalle:
1tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja
150 g raastettua mozzarellajuustoa
pippuria,
suolaa 2 rkl parmesaania
4 rkl oliiviöljyä
tuoretta tai
kuivattua basilikaa rucolasalaattia
Liuota hiiva haaleaan veteen. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja öljy ja lisää jauhot taikina hyvin alustaen. Kauli ohueksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota hetken aikaa.
Valuta tomaatit hyvin (mehun voit juoda tai käyttää esim. keittoon). Sipaise pohjan pinta öljyllä, levitä päälle juustoraaste, tomaatit ja basilikan lehdet.
Liruttele pinnalle vähän öljyä ja ripottele lopuksi päälle vähän parmesaania. Paista 225-250 asteessa n. 10 min. Lisää pinnalle uunista ottamisen jälkeen basilikaa ja rucolan lehtiä.
Tutti-frutti
2-3 säilykepersikan puolikasta + runsas 1/2 dl lientä
n. 200 g pakastemansikoita
1/2-1 tlk ananasmurskaa
1-3 rkl sokeria
1-1 1/2 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta tai kermaa
3 liivatelehteä+ 2 rkl persikkalientä
Korsteluun:
sitruunamelissaa
Nosta liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen kulhoon n. viideksi minuutiksi. Purista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatelehdet kuumaan persikkaliemitilkkaan.
Laita hedelmät, vähän sulaneet mansikat, persikkaliemi, vatkautuvaa vaniljakastike tai kerma ja sokeri monitoimikoneen kulhoon. Anna käydä tasaiseksi. Lisää liivateseos ohuena nauhana koneen käydessä. Lusikoi annosmaljoihin ja hyydytäjääkaapissa 1-2 tuntia. Koristele sitruunamelissanlehdillä