Pitkän työuran tehnyt opettaja: "Kuntoremontti auttoi jaksamaan"

Eläkeiän noustessa parilla vuodella työnteossa korostuu omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Osalle parin työvuoden lisäys ei tunnu taakalta, osalle se voi olla suurikin ponnistus.

MTV Uutislivessä vieraana ollut Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, psykologi Marianna Virtanen uskoo, että eläkeiän nousu vaikuttaa erityisesti niihin, joilla on muutenkin vaikeuksia työssä jaksamisen suhteen.

– Osa jaksaa töissä nykyistä eläkeikää pidempään. Eläkeiän nousu on puolestaan iso asia niille, joilla on terveysongelmia ja vaikeuksia työssä jaksamisessa joko fyysisesti tai henkisesti. Silloin parinkin vuoden eläkeiän nosto voi tuntua isolta ponnistukselta, Virtanen sanoo.

– Aikaisemmin eläkeiällä ei ollut niin väliä, mutta nyt täytyy jo miettiä, missä kunnossa itse on. Tällä hetkellä oma kunto tuntuu hyvältä, mutta kaikki ikäiseni eivät koe samalla lailla, pohtii puolestaan vuonna 1977 työuransa aloittanut opettaja Juha Haapaniemi.

Parempaan työssä jaksamiseen on asiantuntijan mukaan useita keinoja. 

– Ensimmäiseksi on tärkeää miettiä, mitä omasta työstä saa irti. Työolosuhteet on myös tärkeä huomioida, se kuinka työ on organisoitu. Lisäksi on tärkeä kuunnella omaa hyvinvointia ja huolehtia kunnostaan, jotta työssä jaksaa pidempään, psykologi Marianna Virtanen neuvoo.

Virtasen mukaan työpaikoilla olisikin hyvä huomioida eläkeiän nousu työntekoa helpottavilla keinoilla.

– Oikeudenmukainen johtamiskäytäntö on yksi sellainen, mitä varmasti voisi kehittää entisestään. Työuran loppupäässä olisi hyvä joustaa työaikojen suhteen, jota kautta voisi saada helpotusta omaan jaksamiseen.

"Kokemus kompensoi paljon"

Helsingin suomalaisessa yhteiskoulussa musiikinopettajana työskentelevä Juha Haapaniemi on huomannut ikääntymisen vaikuttavan omaan työssä jaksamiseen.

– Työpäivän jälkeen olen väsyneempi kuin aiemmin. Toisaalta kokemus kompensoi paljon. Omaa jaksamista helpotti, kun työnantaja lähetti pari vuotta sitten kuntoremonttiin. Sain sieltä uusia tapoja liikkua ja syödä, Haapaniemi kertoo.

Eläkeuudistuksen myötä raskaan työn tekijät pääsevät eläkkeelle aiemmin. Kuormittava työ tulee arvioida itse, mikä voi olla haastavaa.

– Raskas työ on vaikea määritellä. Fyysisessä työssä se on tietyllä tavalla helpompaa, psyykkisesti kuormittava työ on pitkälti henkilökohtainen kokemus, psykologi Marianna Virtanen sanoo.

– Työn kuormittavuus on vuosien varrella lisääntynyt. Aiemmin opettaja teki työssään lähinnä sen, mihin on saanut koulutuksen. Nykyään byrokratia on lisääntynyt ja opetustyön lisäksi täytyy tehdä paljon muutakin, jotta pysyy ajan hermolla, opettaja Juha Haapaniemi pohtii. 

Eläkeikä ei saa karata liian kauas

Osa työuran vasta aloittaneista nuorista pelkää, että eläkeikä karkaa jo liiankin kauas. 

– Eläkeikään on oltava jokin takaraja. Olisi tärkeää, että työuran loppupäässä olisi valinnan mahdollisuuksia, jotta samalla saadaan tilaa myös työuran aloittaneilla nuorille ja vastavalmistuneille, psykologi Marianna Virtanen korostaa.

– Työssä jaksaminen on paljon omasta kunnosta kiinni, jotkut eläkerajat on kuitenkin hyvä asettaa, opettaja Juha Haapaniemi lisää.

Lue myös:

    Uusimmat