Pitkäaikainen ystävä muistaa Pentti Linkolan ristiriitaisena, mutta ihmisläheisenä – "Vertailimme sairauksiamme ja naureskelimme niille"

Pekka Turtiainen oli Linkolan hyvä ystävä ja apumies vuosien ajan – näin hän muistelee ystäväänsä 7:28
Pekka Turtiainen oli Linkolan hyvä ystävä ja apumies vuosien ajan. Näin hän muistelee edesmennyttä ystäväänsä.

Edesmenneen Pentti Linkolan pitkäaikainen ystävä Pekka Turtiainen kuvailee Linkolaa ristiriitaiseksi, mutta samalla hyvin ihmisläheiseksi henkilöksi.

Linkola tuli tunnetuksi jyrkistä näkemyksistään kulutusyhteiskunnasta ja ihmisen ja luonnon suhteesta. Tästä seurasi, että ihmisillä oli jyrkkiä mielipiteitä Linkolasta. 

Linkolan pitkäaikainen ystävä Pekka Turtiainen on kuitenkin sitä mieltä, että vaikka Linkola oli hyvin ristiriitainen henkilö, oli hän pohjimmiltaan hyvin kiinnostunut ihmisistä yksilöinä.

– Poikkeavasti ihmisten ajatuksista minä muistan hänet hyvin ihmisystävällisenä ja elämäntapahtumista kiinnostuneena ihmisenä, kuvailee Turtiainen.

"Hän oli hirvittävän jyrkkä lausunnoissaan"

Linkola ja Turtiainen tutustuivat toisiinsa vuonna 1994. Pekka Turtiainen on Pentti Linkolan hyvä ystävä ja apumies vuosien takaa. Hän on kirjoittanut myös kirjan "Kalastaja" heidän yhteisistä toimista ja keskusteluista vuosina 1994–2014.

Viimeisen kerran Turtiainen oli yhteydessä edesmenneeseen ystäväänsä puhelimitse.

– Hän soitteli minulle ja me vertailimme sairauksiamme ja naureskelimme niille, muistelee Turtiainen.

Kaksikko on myös käynyt keskusteluja kuolemasta ja molemmat hyväksyivät sen väistämättömänä osana elämää. Turtiainen kertoo, että Linkolaa kuitenkin harmitti, ettei hänen tietomääränsä ollut yhtä laaja nuorempana. 

– Hän olisi varmasti kyennyt enemmän vaikuttamaan ihmisiin ja siihen elämäntapaan, mitä ihmiset harjoittivat. Hän oli hirvittävän jyrkkä lausunnoissaan.

– Häntä suretti, että vaikka ihmiset tietävät, he eivät muuta elämässä mitään. Kyllä hän sanoi, että tämä kansa on aivan toivoton, muistelee Turtiainen.

Ystävän kuolema ei tullut Turtiaiselle yllätyksenä, sillä Linkolan fyysinen kunto oli Turtiaisen mukaan rapistunut pahoin.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat