Pitkä vuodenaikaennuste sen sinetöi: Talvi näyttää jäävän haaveeksi Etelä-Suomessa

Lunta tulossa useita senttejä eteläänkin – meteorologi Miina Manninen näyttää, mitä kartat lupaavat sunnuntaille 2:30

Eteläisessä Suomessa terminen talvi uhkaa jäädä kokonaan tulematta. Vuodenaikaennusteen mukaan kolmen kuukauden jaksolla maaliskuusta toukokuuhun on koko Suomessa 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpää, tosin Lapissa ero tavanomaisen on hieman pienempi.

Vuodenaikaennusteen laatii Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF).

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kuitenkin muistuttaa, että pitkän aikavälin ennusteisiin sisältyy epävarmuutta.

– Keskipitkän ajan ennuste on pitänyt viime kuukausina hyvin paikkansa, kun sää on pysynyt samanlaisena. Ennustettavuus on siitä huolimatta kysymysmerkki.

Liki yhtä lämpimänä kuin nyt eteni talvi 2007–2008.

–  Silloin silti saatiin lopulta eteläänkin talvi kevätpuolella pääsiäisen aikaan, Mustala vertaa.

Keskipitkän ennusteen mukaan kolme lähikuukautta ovat Suomessa hieman tavanomaista sateisempia.

Terminen talven tulo tai tulematta jääminen varmistuu vasta keväämmällä

Termisen talven määritelmä on jonkin verran häilyvä. Joidenkin tietojen mukaan termisen talven katsotaan alkaneen, kun vuorokauden keskilämpötila on ollut pakkasen puolella yhtäjaksoisesti 9–10 vuorokautta.

Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta kuitenkin kerrottiin perjantaina, että vuorokauden keskilämpötila arvioidaan pitkältä aikaväliltä niin kutsutun lämpösumman perusteella. Tästä seuraa ilmastopalvelun mukaan, että vasta keväämmällä kyetään arvioimaan, jäikö terminen talvi Etelä-Suomessa tänä talvena alkamatta vai ei, ja jos se alkoi, milloin.

Lue myös:

    Uusimmat