Pitäisikö Suomen irroittautua maamiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta? Tätä mieltä sota-asiantuntija on

Pitäisikö Suomen irtautua Ottawan sopimuksesta ja ottaa maamiinat käyttöön? 1:25
Katso videolta, mitä mieltä everstiluutnantti Jukka Heinänen on irrottautumisaikeille. 

Ottawan miinasopimus eli sopimus, jossa maamiinojen käyttö on kielletty, on nostettu jälleen esille. Entiset ulkoministeri ja puolustusministeri ovat laittaneet kansalaisaloitteen vireille irtautumisen puolesta.

Muun muassa ex-ulkoministeri Timo Soini ja ex-puolustusministeri Jussi Niinistö ovat tehneet kansalaisaloitteen Suomen irtautumiseksi Ottawan miinasopimuksesta. Perusteena on se, että Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut ratkaisevasti Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Ottawan sopimuksessa kiellettiin maa- eli jalkaväkimiinojen käyttö, valmistus, myynti, varastointi sekä kuljetus. Miinoja saa kuitenkin olla maan puolustusvoimilla pieniä määriä esimerkiksi miinojen havaitsemisen, tuhoamisen ja raivaamisen opetusta varten.

Sopimus laadittiin vuonna 1997, Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2011.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi eilen maanantaina Ylen A-studiossa siihen, että mitä mieltä hän on sopimuksesta irrottautumisesta ja, että voisiko se olla mahdollista.  

Niinistö vastasi, ettei ala kelata sopimuksia taakse- tai eteenpäin, ja jatkoi, ’’niin ollen meillä kait käyttöä kyllä on – on ollut, ja hyvä olla varastossakin’’.

MTV Uutiset haastatteli asiasta tiistaina Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Jukka Heinästä. Katso videolta, mitä hän ajattelee Ottawan sopimuksesta ja maamiinoista.

Lue myös:

    Uusimmat