Pitäisikö kutsunnat laajentaa koskemaan myös naisia? Varusmiesliitto vastaa puolustusministerin avaukseen

Pitäisikö kutsunnat laajentaa koskemaan myös naisia? Varusmiesliitto vastaa puolustusministerin avaukseen 10:47

MTV Uutiset Livessä vieraillut Varusmiesliiton puheenjohtaja Topi Korpinen kannattaa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) ideaa ulottaa kutsunnat koskemaan myös naisia.

Samaa mieltä on myös MTV Uutisten haastattelema kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.).

Molemmat ovat sitä mieltä, että koko ikäluokaa koskevat kutsunnat houkuttelisivat varusmiespalvelukseen enemmän naisia.

– Monet naiset saattavat olla kiinnostuneita varusmiespalveluksesta, mutta eivät ehkä osaa ottaa siitä itse riittävästi selvää. Kutsuntojen kautta näitä kiinnostuneita saisi varmasti helpommin mukaan, Korpinen perustelee.

Asevelvollisuus naisille ei saa samanlaista kannatusta – "ei ole resursseja"

Korpinen ja Ronkainen eivät kuitenkaan kannata asevelvollisuuden ulottamista naisiin.

– En lähtisi sitä pakon kautta toteuttamaan. Resurssit eivät riittäisi, Ronkainen sanoo.

Korpinen kuitenkin muistuttaa, ettei tämänhetkinen tilanne ole myöskään ihanteellinen. Se asettaa miehet ja naiset epätasa-arvoiseen asemaan.

– Mutta se on totta, ettei meillä ole varaa kouluttaa koko ikäluokkaa. Asevelvollisuus pitäisi toteuttaa jotain muuta kautta.

Ministeri Kaikkonen on väläytellyt naisia koskevaa 2–3 kuukauden mittaista kansalaispalvelua, mutta tämä kuulostaa Korpisen mielestä raskaalta.

– Ei ole järkevää rakentaa kolmatta järjestelmää armeijan ja siviilipalveluksen rinnalle. Mieluummin siviilipalvelusta kannattaisi kehittää siihen suuntaan, että yksilö ja yhteiskunta hyötyvät siitä enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat