Mainos

Pirkka-Pekka Petelius ja Janina Fry kymmenien julkkisehdokkaiden joukossa – puolueet käyttävät tähtiä ääni-imureina: "Eivät halua, että he pääsevät läpi"

4:19
Pääsevätkö julkimot muita helpommin päättäjien penkeille?

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyi tänään. Politiikkaan pyrkii aiempien vuosien tapaan liuta julkisuuden henkilöitä. Aihetta käsiteltiin tänään Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyi tänään. Puolueiden listoilla on jälleen kymmeniä niin sanottuja julkkisehdokkaita. Mukana ovat muun muassa Pirkka-Pekka Petelius ja Janina Fry.

Mutta onko aikaisemmasta julkisuudesta tähtien mielestä hyötyä vai haittaa?

– Jos ajatellaan pelkkää huomioarvoa, oli se sitten positiivista tai negatiivista, niin siitä on tietysti etua, mutta on siinä se toinenkin puolensa, vihreiden ehdokas Petelius toteaa.

– En haluaisi sanoa, että siitä on haittaakaan. Tietenkin kaikkia mielipiteitä on, eikä kaikkia voi miellyttää, Rkp:n ehdokas Fry kommentoi.

Uskottavuuden puute on julkkisten kompastuskivi politiikassa

Myös politiikan asiantuntijat Eeva Lehtimäki ja Kimmo Grönlund arvioivat, että julkkisasema on ehdokkaan kannalta sekä etu että haitta.

– Totta kai se on etu siinä mielessä, ettei tarvitse tehdä sellaista perustyötä tunnettavuuden lisäämiseksi, mutta siinä voi olla tätä uskottavuusongelmaa, Grönlund sanoo.

Karumpi puoli taas on se, että julkkiksia voidaan käyttää pelkkinä ääni-imureina. Näin puolueiden niin sanotut todelliset kärkiehdokkaat pääsevät läpi.

– Puolueet kaipaavat tällaisia valmiiksi tunnettuja henkilöitä listoilleen, mutta aina he eivät halua, että he pääsisevät läpi, Grönlund kertoo.

Demokratian hidas perusluonne voi tulla yllätyksenä

– Monelle julkisuuden henkilölle voi olla aikamoinen yllätys, kuinka hidasta tämä demokraattinen päätöksenteko on ja siellä ei pääse heti koviin asemiin, Lehtimäki sanoo.

Grönlund nostaa esille, että tämä voi tulla jopa suurempana yllätyksenä heille, jotka tulevat liike-elämän piiristä. Hän perustelee tätä sillä, että kyseiset ihmiset ovat tottuneet tekemään nopeaan päätöksentekoon.

Lehtimäki kuitenkin toteaa, että osa ehdokkaista pystyy selättämään aiemman julkisuuden tuomat haasteet ja tekemään uskottavan poliittisen uran. Julkkisehdokkaat saattavat myös innostaa äänestämään muun muassa nuoria ja sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten löytäisi ehdokasta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja