Piratismia ja mustan pörssin kauppaa Euroviisuissa

Laukkuja, nukkeja, magneetteja, lippiksiä, huiveja - Moskovan kojut pursuavat laitonta euroviisurihkamaa. Suurimmalla osalla tavaroista ei ole mitään euroviisulisenssiä, vaan kuvat on esimerkiksi imuroitu netistä ja painettu halpoihin t-paitoihin.

Euroviisuorganisaatio varoittaa piraateista.

- Katsokaa t-paidan materiaalia ja värejä. Kankaan pitää olla paksua ja värin pysyvää. Laatu toki myös maksaa. Kaikki aidot Eurovision 2009 -matkamuistot on myös varustettu hologrammitarralla, selitti kisojen matkamuistopäällikkö Alexander Efremov Ria Novosti -uutistoimistolle.

Viisut työllistävät myös miliisiä, joka pelkää kisaturistien joutuvan joukolla taskuvarkaiden uhreiksi. Olimpijski-areenaa vartioi yli 800 miliisiä, ja lisäjoukkoja on hankittu myös metroasemia ja Eurodom-klubina toimivaa Moskovan Maneesia varten.

Lippuja myydään kiskurihintaan

Venäjän talousrikosten vastainen poliisiyksikkö puolestaan on joutunut kamppailemaan mustan pörssin lippukauppaa vastaan. Miliisi kertoo pidättäneensä jo neljä eri ryhmää, jotka ovat yrittäneet hamstrata ja välittää euroviisulippuja alkuperäistä kalliimpaan hintaan.

Lippujen todellinen hinta harjoituksiin, semifinaaleihin ja finaaliin vaihtelee välillä 300-6000 ruplaa eli noin 7-140 euroa. Välittäjät ovat yrittäneet kaupata lippuja 10 000-20 000 ruplan hintaan eli 230-460 eurolla. Lippuja on myös yritetty väärentää.

Viranomaiset varoittavat ostamasta lippuja epämääräisiltä välittäjiltä. He muistuttavat myös, että aidossa lipussa on muun muassa hologrammi ja mikroteksti, joita ei voi tulostaa tavallisilla väritulostimilla.

Moskovan Euroviisut ovat monelle hyvä bisnes. Tapahtuma on alustavasti maksanut noin 24 miljoonaa euroa - enemmän kuin yhdetkään viisut aikaisemmin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat