Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu (Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest)

USA, 2006. Ohjaus: Gore Verbinski. Käsikirjoitus: Ted Elliott, Terry Rossio. Kuvaus: Dariusz Wolski. Leikkaus: Craig Wood, Stephen Rivkin. Tuotanto: Jerry Bruckheimer. Pääosissa: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy. Kesto: 152 min. Levittäjä: Buena Vista.

Disneylandin huvipuistorallin pohjalta syntynyt Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous tuotti maailmanlaajuisesti yli 650 miljoonaa dollaria. Menestys pyöräytti välittömästi käyntiin kaksi jatko-osaa. Kuolleen miehen kirstu on ensimmäistä elokuvaa pidempi, kalliimpi, meluisampi ja räiskyvämpi. Piraattitrilogia istuu hyvin Hollywoodissa vallitsevaan innostukseen tehdä jatko-osia, klassikoiden uusintaversioita ja muuntaa tv-sarjoja elokuviksi. Sekä aiheiden että kerrontatapojen kierrätys on in. Erroll Flynnin aikakauden jälkeen merirosvot eivät ole erityisemmin kiehtoneet elokuvastudioita. Viimeisimmän yrityksen, Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saaren kohtalo on meille surullisen tuttu.

Kolme vuotta sitten yleisö haltioitui naismaisesti elehtivästä, rankasti ryypiskelevästä ja moraaliltaan ailahtelevasta kapteeni Jack Sparrowsta. Kun Johnny Depp sai roolistaan vielä Oscar-ehdokkuudenkin, oli selvää, että Sparrow saisi jatko-osissa enemmän tilaa paisuneelle egolleen ja tähteydelleen. Sparrow tekeekin kerrassaan unohtumattoman paluun. Alku lupaa nyrjähtäneitä käänteitä ja anarkistisia otteita, mutta tarinan edetessä luiskahdetaan loputtomalta tuntuviin taisteluihin yliluonnollisen merihirviön kanssa ja käydään henkien sotaa vedenalaisen maailman tuomittujen sielujen kanssa. Kunpa joskus näkisi yliluonnollisen olion, joka ei eritä massiivisia määriä tuonpuoleista limaa. Viimeinen tunti tarjoaa erikoistehosteiden ja stunttien sähäkät karkelot.

Elokuvan kiistaton sydän on jälleen kerran Johnny Depp. Keira Knightley ja Orlando Bloom ovat seikkailun kauniit ja nokkelat rakastavaiset, mutta koska he ovat toisistaan erossa lähes koko elokuvan ajan, romantiikka ei oikein pääse kukkimaan. Jack Sparrown rinnalle epäonninen lemmenpari on myös tarinan tasolla aika epäkiinnostava. Karismaattinen brittinäyttelijä Bill Nighy on vedenalaisen maailman uhkaava valtias, mustekalanaamainen Davy Jones. Naomie Harris on seksikäs voodoo-papitar Tia Dalma, joka mongertaa jamaikalaisella aksentilla ennustuksiaan.

Miksi nykyisin ei enää tehdä 90 minuutin mittaisia elokuvia? Kuolleen miehen kirstun ainekset eivät mitenkään riitä täyttämään kahta ja puolta tuntia. Vaikka tarina on raakilemainen, onneksi ohjaaja Gore Verbinskillä on visuaalisia oivalluksia ja elokuvallista rytmitajua - ilman niitä ja Johnny Deppiä olisi aika vähän syitä elokuvalipun ostamiseen. Epämääräinen ja avoin loppu tahtoo sanoa, että asiat tarkentuvat vuoden kuluttua, kun tulee Pirates of the Carinbbean 3 valmistuu. Siinä Jack Sparrown isä muuten ilmestyy kuvioihin, ja häntä näyttelee Rolling Stonesin kitaristi Keith Richards.

Teksti: Minna Karila

Lue myös:

    Uusimmat