Pinaattia

Olen ymmälläni tuoreesta pinaatista. Pitääkö se ryöpätä vai ei, kun sitä käyttää tuoreena ruuanlaittoon?
t. Päivi

Herkullinen pinaatti on pehmeälehtinen tummanvihreä vihannes. Pinaattia ei tarvitse ryöpätä, sen voi mainiosti käyttää ruokaan sellaisenaan. Monessa ohjeessa neuvotaan poistamaan paksu lehtiruoti.

Tuoreena myytävien lajikkeiden lehdet ovat paksut, kestävät ja voimakkaan makuiset. Pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Pinaattiin kertyy helposti myös nitraatteja, joten sitä ei pidä syöttää pienille, alle vuoden ikäisille lapsille.

Monissa, etenkin keskieurooppalaisissa ruokaohjeissa, käytetään paljonkin raakaa pinaattia salaateissa. Kyseinen pinaatti on salaatinomainen lehtipinaatti, joka on maultaan huomattavasti miedompaa kuin meillä myynnissä oleva Uuden-Seelannin pinaatti. Jos pinaattia ei syö päivittäin ja suuria määriä, voi tätä meilläkin myynnissä olevaa pinaattia syödä raakana mm. salaateissa. Salaattia valmistettaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon sen voimakas maku.

Pinaattia käytetään salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, laatikoihin, ohukaisiin, juures- ja perunasoseisiin, sämpylöihin. Haudutettuna pinaatti on hyvä lisäke kala- ja liharuoille.

Pinaatti säilytetään kylmässä +2 - +5 asteessa muovipussiin pakattuna, haihtumisen estämiseksi. Valmiiksi käsitelty pakastepinaatti on myös näppäräkäyttöistä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin ja muhennoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja