Mainos

Pimeässä on ratkaisevaa, näkyykö 50:n vai 350:n metrin päähän – nuoria ja yrityksiä houkutellaan heijastimen käyttöön kännykkäsovelluksella

1:52

Tänään vietetään Liikenneturvan järjestämää heijastinpäivää, jonka tarkoitus on muistuttaa, että heijastinta käyttämällä vältettäisiin monta jalankulkijan kuolemaa. Tarjolla on nyt myös älyheijastimia.

Lähes puolet jalankulkijoille tapahtuvista onnettomuuksista sattuu vuoden pimeimpään aikaan. Hieman vajaa puolet jalankulkijoista ei edelleenkään käytä heijastinta.

Suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta kertoo, että kolmen vuoden aikana pimeän aikaan on kuollut 29 kävelijää ja noin kolmasosa olisi voinut pelastua jos heijastin olisi ollut käytössä.

– Lähivaloilla ilman heijastinta liikkuva jalankulkija näkyy noin 50 metrin päähän. Heijastimen kanssa näkyvyys onkin jo 350 metriä, Loikkanen muistuttaa.

Yhteisöt mukaan talkoisiin älyheijastimen avulla

Suomalainen heijastinvalmistaja Saintex Oy yrittää saada nuoria, yrityksiä ja yhteisöjä mukaan talkoisiin kehittämällään digiheijastimella, joka toimii kännykkäsovelluksen avulla.

– Sitä kautta saadaan kohdennettua markkinointia siitä mitä yritys haluaa viestittää. Nyt pystytään laittamaan videota, musiikkia, tubettajia, ihan mitä vaan. Sovellus antaa siihen todella paljon mahdollisuuksia, kertoo Saintexin toimitusjohtaja Susanna Blomqvist.

Liikenneturvaa huolettaa se, että uuden tieliikennelain lakiluonnoksessa ei enää mainita heijastimen käyttösuositusta.

– Kyllä liikenneturva edelleen toivoo, että heijastimen käyttövelvoite edelleen pysyy laissa, mutta edelleenkään sanktiopykälää emme siitä toivo, Loikkanen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.