Pilvien valkopesu vai avaruuspeilit? Näin ilmastonmuutosta voisi hidastaa

Merisuolalla tilkittyjä pilviä, hiiltä ahmivia keinopuita, raudalla lannoitettuja valtameriä. Avaruuspeilejä.

Ilmatieteen laitoksen akatemiatutkija Hannele Korhonen myöntää itse ensimmäisenä, että ilmastonmuokkaus kuulostaa tieteiskirjallisuudelta.

- Kun aloitellessani kävin puhumassa aiheesta, naureskeltiin, että oletko ihan tosissasi, etkö löytäisi tärkeämpää tutkittavaa.

Ilmastonmuokkaus tarkoittaa ilmaston keinotekoista peukalointia tarkoituksena hidastaa ilmastonmuutosta. Tutkimuksen alla on ainakin parikymmentä muokkauskeinoa, suurin osa ajatuksen asteella. Ne voi jakaa kahteen pääryhmään: hiilidioksidin sitomiseen ja auringon säteilyn heijastamiseen perustuviin.

Hiilen sitomisella pyritään poistamaan ilmakehästä sinne jo päätyneitä kasvihuonekaasuja, säteilyn heijastamisella vähentämään auringon lämmittävää vaikutusta. Kumpikin tähtää lämpenevän planeetan viilentämiseen.

Ilmakehän pienhiukkasten tutkimukseen erikoistunut Korhonen on tutkinut heijastamiseen perustuvaa ilmastonmuokkausta vuodesta 2008. Vaikka aihe otetaan nykyisin jo vakavammin, Korhonen toteaa, ettei menisi itsekään takuuseen tutkimiensa menetelmien kannattavuudesta:

- Asiaan liittyy moraalisia ongelmia. Minun on vaikea ymmärtää insinööriajatusmallia, että kun on saatu ilmasto sekaisin päästämällä ilmakehään jotain ainetta, niin fiksataan se sitten lisäämällä sekaan jotain muuta, vaikka ei varmasti tiedetä, mitä siitä seuraa.

"Päästöjen vähentäminen yhä tärkeintä"

Esimerkiksi pilvien valkaisu, eli pilvien heijastavuuden lisääminen merisuolalla, viilentäisi paikoittain, mutta saattaisi sekoittaa sateiden rytmiä. Merten lannoittaminen ruokkisi hiilidioksidia sitovaa levää, mutta vahingoittaisi kenties muita eliöitä.

- Jos halutaan viilentää ilmastoa nopeasti, vastaus on heijastavissa menetelmissä. Ne eivät puutu syyhyn, vaan paikkaavat seurauksia, eikä siten pystyttäisi takaamaan entisenlaista ilmastoa kaikkialle, Korhonen sanoo.

Hiilidioksidin sitominen olisi hänen mukaansa toimiessaan vaarattomampaa, mutta hidasta.

- Siten voitaisiin ehkä ennallistaa ilmastoa tilaan, jossa se on aiemmin ollut.

Korhosen mukaan tiedeyhteisössä ollaan melko yksimielisiä siitä, että ainoaksi avuksi muokkauksesta ei ole.

- Päästöjä olisi pakko vähentää.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat